Elektrik Mühendisleri Derneği (ETMD)’nin 15. geleneksel gecesi gerçekleşti.
Elektrik Mühendisleri Derneği (ETMD)’nin 15. geleneksel gecesi 18 Ekim 2024 Cuma günü, Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesislerinde Elektrik Tesisat Sektöründe hizmet veren firmaların katılımıyla gerçekleşti.
Açılış konuşmasında ETMD Yönetim Kurulu Başkanı Cemil TOPAK Dernek faaliyetlerini özetledikten sonra ETMD’ nin yeni projelerini anlattı. Cemil TOPAK konuşmasında öncelikle ülkemizde evlerin elektriksel olarak denetlenmesi konusuna değindi. Cemil TOPAK bu konunun çok önemli olduğunu ve evlerin elektriksel olarak periyodik şekilde denetlenmesi için yönetmelik çalışmalarının tamamlanmış olduğunu ve yönetmeliğin kamu kurumlarına sunulacak aşamaya geldiğini dile getirdi. ETMD Ankara Şubesi ile yapılan çalışmalar sonucunda bu yönetmeliğin bir an önce devreye alınacağını söyleyen Cemil TOPAK konuşmasında sektörel sorunlara ve Elektrikli Araç Şarj İstasyon Uygulamalarında ki problemlere de değindi.
Cemil TOPAK ikinci olarak “Elektrikli Araç Şarj İstasyon Uygulamalarında ki” problemleri çözmek amacıyla yakın zamanda bir çalıştay düzenleyeceklerini ve mevzuat altyapısını konunun uzmanları ile birlikte oluşturacaklarını ve kamu kurumları ile paylaşacaklarını dile getirdi. Cemil TOPAK tüm mevzuat çalışmalarını 60’ın üzerinde tüzel üyesi ve yüzlerce bireysel üyesi ile yapacakları çalışmalar ile gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.
ETMD Yönetim Kurulu Başkanı Cemil TOPAK’ın konuşmasının ardından sponsor firmalara plaketleri verildi.
Katılımın yoğun olduğu gecede değerli felsefe düşünce sanatçısı Sunay Akın ise katılımcılara gündeme ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.
ETMD Yönetim Kurulu Başkanı Cemil TOPAK’ın açılış konuşmasının tam metni ise şöyle;
Bizleri yetiştiren, bu mesleği sevdiren değerli üniversite hocalarımız, değerli kamu görevlileri, Şirketlerimizin kıymetli temsilcileri, değerli basın mensupları, kıymetli meslektaşlarımız, bizleri yalnız bırakmayıp etkinliğimize ortak olan tüm misafirlerimiz, hepiniz 15. sini icra ettiğimiz geleneksel ETMD Gecesine Hoş geldiniz!
Bu soğuk İstanbul akşamında sizlere sıcak bir program hazırladık. Bu gece aramızda çok geniş yelpazeden kıymetli konuklarımız var, EMO İstanbul Şubesi, EMO Ankara Şubesi, TEİAŞ yetkilileri, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri, Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Derneğinin değerli yöneticileri, Hannofer Fuarcılık Türkiye ekibi, Risk Yönetim Derneği, Alman VDE Derneği, Maraş, Antep, Adana, İzmir, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Ankara ve İtalya’dan bu gece bir arada olmak için uzun yolculuklar yapan misafirlerimiz aramızdalar, onlara da ayrıca teşekkür etmek istiyorum.
Elektrik Mühendisleri Derneği olarak Sektörün birleştirici Gücü! Mottosunu çok kullanıyoruz, bize de yakışıyor, çünkü Özel Sektörü, sanayiyi, üniversiteleri ve kamu kurumlarını bir araya getiriyor, elektrik sektörünün tüm paydaşları ile birlikte ortak çalışmalar yürütüyoruz.
ÜNİVERSİTE DERSLERİMİZ
Geçen yıl başlattığımız Yıldız Teknik Üniversitesinde tüm döneme yayılan dersimize bu yılda devam ediyoruz. Her hafta bir tüzel üyemiz kendi uzmanlık alanında öğrencileri bilgilendiriyor. Elektrik mühendisi öğrencilerinin sektörümüze daha bilinçli bir şekilde adım atmasına yönelik yaptığımız bu çalışmamız önümüzdeki dönemlerde diğer üniversitelerimiz ile daha da genişleyerek devam edecektir.
Derneğimiz ülkemizdeki eksik regülasyon ve denetim konularında kritik çalışmalar yapmaktadır, ilgilenilmemiş konularla ilgilenmektedir; bu dönem hayata geçirdiğimiz mevzuat çalışmamızın müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum.
ÜLKEMİZDEKİ EVLERİN ELEKTRİKSEL DENETLENMESİ
Kurduğumuz Çalışma komisyonumuzdaki meslektaşlarımızın yoğun çabası ile evlerimizin elektriksel olarak periyodik şekilde denetlenmesi için yönetmelik çalışmamız tamamlanmış olup kamu kurumlarına sunulacak aşamaya gelmiştir. Bu düzenleme ile amacımız günümüz elektrik ve güvenlik standartlarına sahip olmayan ancak yaşam alanı olarak kullanılan evlerimizin güncel standart ve yönetmeliklere uygun hale getirilmesi için denetim ve uygulama zorunluluğu getirmektir. Bu yönetmelik ile vatandaşlarımız elektriksel güvenliği sağlanmış evlerde oturabilecek ve kullanılan elektrik aletleri ve makinaları sağlıklı bir şekilde ömürlerini tamamlayacaktır. Bu yönetmeliğin yan faydaları ise meslektaşlarımıza denetim pozisyonu ile iş imkanı sağlanacak ve elektrik esnafı ve malzemeciler için de yeni bir pazar oluşturacaktır.
Ankara Şubemiz ile birlikte yönetmelik taslağımızı kamu kurumları ile görüşüp bir an önce bu yönetmeliğin çıkartılması için çalışmalara başladık. Bu çalışmaları yaparken sektörel diğer sorunlarımızın da farkındayız, ancak ETMD sorunları ilan etmekle kalmıyor, her bir sorun için çözüm argümanları geliştiriyor ve bunları uygulamaya sokuyor.
SEKTÖREL SORUNLARIMIZ
Elektrik taahhüt sektöründe hakkaniyetsiz sözleşmelerin yapılması, işlerin uzaması ya da durması kaynaklı giderlerin alt yükleniciye ödenmemesi, vaktinde yapılmayan ödemelerle yüklenicinin mağdur edilmesi, yargı yoluna giden dosyaların sonuçlanmasının yıllarca sürmesi ve ilave mağduriyet yaratması, gerekli insan kaynağı ve tecrübesi olmayan firmaların tecrübeli firmalar ile rekabet ettirilerek doğru olmayan bütçeler ile güzide projelerin maalesef başarısız sonuçlanması. Bu sorunlar için önümüzdeki dönem çalışma grubu kuruyoruz.
ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARININ UYGULANMASINDA Kİ SORUNLAR!
Elektrikli araç sahipleri evlerine bir avize takar gibi şarj istasyonları takıyor, kurulu güç kapasitesine bakılmıyor, kesici ve kablo kesit hesabı yapılmıyor, tesisatı kim yapıyor kim denetliyor belli değil. Şu anda maalesef proje müellifleri bu şarj istasyonları için hangi gücü alacaklarını, eş zamanlılık faktörünü ne kullanacaklarını bilmiyorlar, çünkü bunun için bir yönetmelik yayınlanmış değil. Durum içler acısı.
Malzeme Üretim ve Satış: halen ülkemizde malzemelerimiz ile ilgili standartları oluşturan kurumlarımızın çok zayıf olması, malzeme üreticilerinin segmentasyonunu ancak yatırımcılar, kullanıcılar tecrübelerimize göre yapıyoruz, bu durum ciddi bir rekabet problemi oluşturmakta ve malzemelerde elmaya elma mukayese etme şansımızı ortadan kaldırmaktadır. Üreticiler halen ürünlerini test etmek için yurtdışı laboratuvarlarla çalışmak ve ciddi test ve sertifika maliyetleri ödemek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum ARGE çalışmalarını ve yatırım yönelimini olumsuz etkilemektedir. Bu sorunlar için VDE ile birlikte akredite bir laboratuvar kuracağız.
Buradan uyarıyorum şu anda ülkemizde daha nispeten yolun başında olan elektrikli araçlar dönemi giderek şebekelerimizde sorunlar oluşturacak Allah korusun bina ve araç yangınlarına neden olacaktır. Bu işlerin uzmanları bir araya gelerek acilen yönetmelikler ve denetim mevzuatları hazırlamalıdırlar. Dernek olarak bu konuyu gündemimize aldık, yakın zamanda bir çalıştay düzenleyerek mevzuat altyapısını konun uzmanları ile birlikte oluşturup kamu kurumları ile paylaşacağız.
Tüm bu çalışmaları, her biri kendi alanında lider 60’ın üzerinde tüzel üyemiz ile yüzlerce bireysel üyemiz ile ve bugün gecemize sponsor olup bu çalışmalara katkı sunan kıymetli sponsor firmalarımızın destekleri ile gerçekleştiriyoruz.
Değerli katılımcılar, sizler de sorunları konuşan taraf değil sorunlara çözüm üreten tarafta olmak istiyorsanız dernek faaliyetlerimize katılın, sektörümüzün sorunlarına birlikte çözüm bulalım, ülkemizin kalkınmasına birlikte destek olalım.
Geçen seneki gecemizde değerli ekonomist Özgür Demirtaş hocamızı misafir etmiştik, bu yıl sanırım kimsenin ekonomi konuşacak hali kalmadı, bize biraz da sanat lazım, felsefe lazım, şiir lazım, düşünce lazım diyerek bugün Sayın Sunay Akın Hocamızı davet ettik, kendisi de sağolsun bizleri kırmadı.
Katılımınız için Hepinize çok teşekkür ediyorum.
www.elektrikhaber.com haber merkezi / Mustafa FAZLIOĞLU