Bosch Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi Sanayi 4.0 için ortak bir program hazırladı
Bosch Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi’nin iş birliğiyle hayata geçen ‘Değişimi Şekillendirin- Dijital Üretim ve Sanayi 4.0 Programı’nın ilk yılında seçilen 40 öğrenci, Bosch Manisa Fabrikasının desteğiyle Nesnelerin İnterneti, bağlanabilirlik, Sanayi 4.0 konularını teoriden çıkararak gerçeğe dönüştürmek için çalışıyor.
Sanayi 4.0 alanında dünyada ve Türkiye’de öncü çalışmalara imza atan, kazandığı deneyimi iş dünyasıyla da paylaşan Bosch Türkiye, bu büyük dönüşümde ihtiyaç duyulacak insan kaynağının yetişmesi için sanayi-üniversite iş birliğine ağırlık veriyor. Bosch, bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi’nin iş birliğiyle ‘Değişimi Şekillendirin- Dijital Üretim ve Sanayi 4.0 (Shape the Change – Digital Manufacturing & Industry 4.0) Programı’nı geliştirdi.
Bosch Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından ortaklaşa yürütülen program, Türkiye’deki tüm üniversitelerin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımına açık ve ücretsiz şekilde gerçekleştiriliyor.
Programa katılan öğrencilerin, Dijital Üretim ve Sanayi 4.0 konularına odaklanmış projeler üzerinde çalışmaları amaçlanıyor. Bu proje kapsamında öğrencilere Bosch’un Türkiye’de faaliyet gösteren kendi fabrikalarından örnek alanlar sunularak, bu alanlarla ilgili çalışmalar yapmaları isteniyor. Öğrencilerin çalışma yaptıkları uygulama alanları içerisinde, montaj hatlarıyla koordineli üretim optimizasyonu, lojistik, çalışanlara görsel olarak veri ve bilgi aktarımı, artırılmış gerçeklik tabanlı teknik rehberlik, gerçek zamanlı çalışan temel performans göstergeleri paneli, önleyici bakım ve enerji yönetimi için makine durumlarının izlenmesi gibi konular yer alıyor. Böylece Nesnelerin İnterneti (IoT), bağlanabilirlik, Sanayi 4.0 konularının teoriden çıkarak, öğrenciler tarafından gerçeğe dönüştürülmesi hedefleniyor.
İlk adres Manisa Fabrikası
Bu yıl ilk kez hayata geçirilen ‘Değişimi Şekillendirin’ programına katılan 40 öğrenci, TTO Ekibi, Program Akademik Direktörü ve Bosch Türkiye IoT ve Endüstri 4.0 Proje Ekibi tarafından karşılıklı görüş birliği içinde belirlendi. Her bir proje ekibine, program boyunca biri Boğaziçi Üniversitesi’nden diğeri Bosch Türkiye’den olmak üzere iki danışman atandı.
Programa seçilen öğrenciler Bosch Manisa Termoteknik Fabrikası mühendislerinin danışmanlığında, Bosch’un bilgi birikiminden yararlanarak Sanayi 4.0 çalışmalarını yürütüyorlar. Bosch gerçekleştirdiği programlar ile öğrencilerin çalışmalarını destekliyor ve gençlere önemli fırsatlar sunuyor. Yeni teknik yetkinlikleri destekleyen Dijital Üretim ve Sanayi 4.0 konularında öğrencilerin gelecek vizyonlarını oluşturma ve fikirleri ile yarının dünyasını şekillendirme imkanı sunuyor.
Öğrencilerin geliştirdikleri projelerin final sunumu, Ekim 2017’de yapılacak, jüri değerlendirmesi ve ödül töreniyle ilk dönem tamamlanacak. Projenin önümüzdeki dönemde diğer Bosch fabrikalarında da hayata geçirilmesi planlanıyor.