Bu sene 7. kez olarak düzenlenen SolarVizyon Güneş Enerjisi Kongresi 4 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Caddebostan Kültür Merkezinde gerçekleşti. Düzenlenen etkinlikte güneş enerjisi sektörü, enerji depolama ve elektrikli ulaşımın yakın geleceği tartışıldı.Mensis,Fons Solar,Arçelik ve Chint Green Energy firmalarının sponsorluğunda düzenlenen etkinliğe katılım yoğun oldu.
Etkinlikte 4 oturum düzenlendi. Açılış konuşması Ateş Uğurel tarafından yapıldı. Açılış konuşmasından sonra Ateş Uğurel moderatörlüğünde düzenlenen sohbette Mensis firmasından Abdullah Atalay “Dağıtım-İletim Hatları ve Kapasite Sorunu” ve FonsSolar firmasından Osman Karadoğan “Mesken GES ve Ötesi” konulu konuşmasında bilgilendirme yaptılar.
Öğleden önce düzenlenen 1.oturum Solarbaba’dan Elif Seda Akça moderatörlüğünde gerçekleşti.Bu oturumda Solarra firmasından Cem Bozalı”Sahadan Gelen Haberler, Kapasite-Bakım-Temizlik”, Yurt Çimento firmasından Gaye Seçkin”Tüketici Gözünden Güneş Enerjisi Sektörü” ve Enerji Hukuk Araştırma Enstitüsü’nden Cengiz Güneş” Yatırımlarda Güncel Gelişmeler” konularında izleyicilere bilgiler verdiler.
Enerji IQ firmasından Emre Ertürk moderatörlüğünde gerçekleşen 2.oturumda ise Koç-Perfect Green firmasından Yağmur Eyikoçak” Karbon Vergileri ve Güneş Enerjisi”,İnfo Yatırım firmasından İbrahim Şişman”Borsa ve Güneş Enerjisi” ve Astronergy firmasından Usame Döner “İkili Sözleşmelerle GES Finansı”başlıklı sunumlar gerçekleştirdiler.
Öğleden sonra düzenlenen “İnovasyon ve Teknoloji Özel Oturumu”nda; Türkiye’nin ilk şebeke ölçekli yüzerGES’i nasıl kuruldu? Yeni nesil perovskite güneş panelleri ne zaman ticari olacak? Enerji depolamada bizleri neler bekliyor? Güneş enerjisi destekli hızlı ulaşım ne zaman başlayacak? Tarım-hayvancılık ve güneş enerjisi önemli bir katma değer yaratacak mı? sorularına cevaplar arandı
Başak Çağla Efe moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda;Orçun Başlak-pvX” Saniyeler İçinde AraziGES Simülasyonu (Canlı Demo)”,Cemil Arslan-DSİ”İlk Şebeke Ölçekli YüzerGES’in Hikayesi ve Gelecek Beklentileri”, Hakkı Karacaoğlan-KRC Energy “Elektrik Depolamanın Yakın Geleceği” Erkan Aydın-Münih Üniversitesi (LMU)” Yeni Nesil Perovskite Güneş Teknolojisi”Berkan Bayram-TEHAD” Güneş Enerjisi, Depolama ve Elektrikli Ulaşım”ve Özge Özeke-Solar3GW” Güneş Enerjisi ve Tarım” başlıklarında katılımcılara değerli bilgiler verdiler.
Etkinliğin son oturumu ise Mesken GES Özel Oturumu olarak düzenlendi. Oturumda Türkiye’de ne zaman konut ve küçük işletmelerin çatıları üzerinde çok sayıda güneş enerji santrali görebileceğiz? Engeller ve çözüm önerileri neler? MeskenGES kurmak için nelere dikkat etmeliyiz? Apartmanlarda oturanlar güneş enerjisinden nasıl yararlanabilir? Farklı sosyalGES projeleri ile güneş enerji santrallerinde paydaş olabilir miyiz? Konutlarda kooperatif benzeri yapılanmaların önündeki engeller neler? Isı pompalarını ve müstakil elektrikli araç şarj ünitelerini nasıl entegre edeceğiz? Sıfır enerjili ev ve ofis mümkün mü? Başlıklarında konuşmalar yapıldı.
Gizem Ballı moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda; Samet Yıldırım-SolarVis “Online MeskenGES Tasarım ve Fiyatlandıma (Canlı Demo)”,İlgin Eray-Sarp “Enerji Çözümleri”, Ersin Keş-Arçelik,Veli Özbek-Özbek Yenilenebilir Enerji ve Selkan Polatkan-Motif Proje konularıyla ilgili seyircileri bilgilendirdi.
Mustafa Fazlıoğlu/ elektrikhaber.com haber merkezi@2024