ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği Geleneksel Yaza Merhaba Buluşması 25 Mayıs 2024 Tarihinde Düzenlendi

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda düzenlenen ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği Geleneksel Yaza Merhaba Kahvaltısı 25 Mayıs 2024 tarihinde Cemile Sultan Korusu Üsküdar İstanbul’da yoğun katılımla gerçekleşti.

Etkinlikte ülkenin farklı bölgelerinden gelen sektör temsilcilerinin yanı sıra ETMD Ankara Şube Başkanı Esra SARGIN, EMO Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yöneyim Kurulu Sayman Üyesi Reha ŞEN ve EMO İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Nedim BİNGÖL, ENOSAD Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Basri KAYAKIRAN,Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof.Dr.Galip Cansever, eski değerlerimizden Cemal BAKKALOĞLU, Prof. Dr. Ozan ERDİNÇ, Ağır Sanayi Elektrik Enerji Sistemleri konusunda faaliyet gösteren Mısırlıoğulları Mühendislik Genel Müdürü Sedat MISIR , WIN EURASIA Hannover Fairs Turkey Genel Müdür Yardımcısı Sayın Belkıs Ertaşkın ERRON ve WIN EURASIA Proje Yöneticisi Sena MENGÜL ve basın mensupları yer aldı.

Etkinlik ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cemil TOPAK’ ın hoş geldiniz konuşmasıyla başladı. Etkinlikte sırasıyla WIN EURASIA Proje Yöneticisi Sena MENGÜL, Cemal BAKKALOĞLU ve Prof. Dr. Ozan ERDİNÇ sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Sayın Cemil TOPAK konuşmasında misafirlere teşekkürlerini dile getirerek ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği yaptıkları çalışmalarından bahsetti.

ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği’nin hedeflerinden ve ileri ki dönemlerde gerçekleştirilmesi planlanan etkinliklerden söz eden Cemil TOPAK ETMD Ankara Şubesi ile birlikte hazırladıkları ve deprem sonrası gündeme getirdikleri evlere yönelik elektriksel denetimleri ile ilgili yaptıkları çalışmalarından bahsetti.

Avrupa’nın birçok ülkesinde elektriksel olarak denetimi yapılmış bir eviniz yoksa evinizi ne satabiliyorsunuz ne de kiraya verebiliyorsunuz diyen Cemil TOPAK bu konuyla ilgili çalışmalarının bakanlık nezdinde yürütüleceğini söyledi.

Böylelikle ülkemizde ki evlerin elektriksel güvenilirliği artacak ve meslektaşlarımıza yeni iş imkanları doğacak diyen Cemil TOPAK herkesi duyarlı olmaya çağırdı.
Hem akademik hem de özel sektörde faaliyet gösteren meslektaşlarımıza büyük görevler düştüğünü söyleyen Cemil TOPAK yakın bir gelecekte elektrik kaynaklı kazaların çok düşük seviyelere düşeceğini ve refah hayat seviyesinin artacağını dile getirdi.

ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cemil TOPAK’ın konuşmasının tam metni ise şöyle;

Değerli misafirlerimiz “YAZA MERHABA KAHVALTIMIZA” hoşgeldiniz.

Elektrik Mühendisleri Derneği olarak amacımız, sektördeki mühendislerin bilgi birikimini artırmak, mesleki standartları yükseltmek ve elektrik tesisatının güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde yapılmasını sağlamaktır. Dernek olarak yaptığımız faaliyetlerin bir kısmından bahsetmek istiyorum.

GELENEKSEL ETMD GECESİ: Bildiğiniz gibi 2009 yılından bu yana, Elektrik Sektörünün bir araya geldiği geleneksel organizasyonlarından ETMD Gecesi her yıl düzenlenmektedir ve bu gecelere elektrik sektörünün önemli firmaları sponsor olmakta ve katılım sağlamaktadır.

ÜNİVERSİTE DERSLERİMİZ: Geçtiğimiz dönem Yıldız Teknik Üniversitesinde tüm döneme yayılan bir ders verdik, her hafta bir tüzel üyemiz kendi uzmanlık alanında öğrencileri bilgilendirdi, sınavlarımızı yaptık ve notlarımızı dağıttık. Elektrik mühendisi öğrencilerinin sektörümüze daha bilinçli bir şekilde adım atmasına yönelik yaptığımız bu çalışmamız önümüzdeki dönemde diğer üniversitelerimiz ile daha da genişleyecektir.

EFE VE DERYA OKULDA: Efe ve Derya Projemiz ilkokul çocuklarının elektrik kavramları ile erken yaşta tanışması amacı ile tasarlanmış çok değer verdiğimiz bir projemizdir.

Dijital Olarak 24 Mart 2022 tarihinden İtibaren yayında olan; Efe ve Derya Okulda adlı kitapçık, derneğin sosyal sorumluluk projeleri arasında yerini aldı.

ÜLKEMİZDEKİ EVLERİN ELEKTRİKSEL DENETLENMESİ: Bugün sizlere buradan bir müjde vermek istiyorum. Çalışma komisyonlarındaki meslektaşlarımızın yoğun çabası ile hanelerin elektriksel olarak periyodik şekilde denetlenmesi için yönetmelik çalışmamız tamamlanmış olup kamu kurumlarına sunulacak aşamaya gelmiştir. Bu düzenleme ile amacımız günümüz elektrik ve güvenlik standartlarına sahip olmayan ancak yaşam alanı olarak kullanılan evlerimizin güncel standart ve yönetmeliklere uygun hale getirilmesi için denetim ve uygulama zorunluluğu getirmektir. Bu yönetmelik ile vatandaşlarımız elektriksel güvenliği sağlanmış evlerde oturabilecek, kullanılan elektrik aletleri ve makinaları sağlıklı bir şekilde ömürlerini tamamlayacaktır. Bu yönetmeliğin yan faydaları ise meslektaşlarımıza denetim pozisyonu ile iş imkanı sağlanacak ve elektrik esnafı ve malzemeciler için de yeni bir pazar oluşturacaktır.

Ankara Şubemiz ile birlikte hazırladığımız yönetmelik taslağını kamu kurumları ile görüşüp biran önce yürürlüğe girmesi için var gücümüzle çalışacağız.

SEKTÖREL SORUNLARIMIZ:

Elektrik taahhüt sektöründe: Hakkaniyetsiz sözleşmelerin yapılması, işlerin uzaması ya da durması kaynaklı giderlerin alt yükleniciye ödenmemesi, vaktinde yapılmayan ödemelerle yüklenicinin mağdur edilmesi, yargı yoluna giden dosyaların sonuçlanmasının yıllarca sürmesi ve ilave mağduriyet yaratması, gerekli insan kaynağı ve tecrübesi olmayan firmaların tecrübeli firmalar ile rekabet ettirilerek doğru olmayan bütçeler ile güzide projelerin maalesef başarısız sonuçlanması gibi önemli sorunlarımız bulunmaktadır.

Malzeme üretim ve satış: Ülkemizde malzemeler ile ilgili standartların ve denetlemelerin kamu ve kuruluşlar nezdinde de güçlenerek artması gerekmektedir. Üretici ve ürünlerinin segmentasyonunu yatırımcılar ve kullanıcılar tecrübelerine göre yapmak zorunda kalmakta, bu durum rekabet anlamında problem oluşturmakta ve malzemelerde kalite seviyelerine göre doğru karşılaştırma yapılamamasına sebebiyet vermektedir. Üreticiler halen ürünlerini test etmek için yurtdışı laboratuvarlarla çalışmak ve ciddi test ve sertifika maliyetleri ödemeleri gerekmektedir. Bu durum ARGE çalışmalarını ve yatırım yönelimini olumsuz etkilemektedir.

Elektrikli araç şarj istasyonlarının uygulanmasındaki sorunlar: Elektrikli araç sahipleri evlerine ampül takar gibi şarj istasyonları kuruyor, kurulu güç kapasitesine bakılmıyor, kesici ve kablo kesit hesabı yapılmıyor, tesisatı kim yapıyor kim denetliyor belli değil. Şu anda maalesef proje müellifleri bu şarj istasyonları için hangi gücü alacaklarını, eş zamanlılık faktörünü ne alacaklarını bilmiyorlar çünkü bunun için bir yönetmelik yayınlanmış değil. Daha nispeten yolun başında olduğumuz elektrikli araçlar dönemi için, ülkemizdeki durumu itibariyle, şebekelerde giderecek artacak yeni sorunlar açabileceğini, gerekli önlemler alınmazsa yangın gibi tehlikeli tesisat arızaları oluşturabileceğini öngörüyoruz. Bu işlerin uzmanları bir araya gelerek acilen yönetmelikler ve denetim mevzuatları hazırlamalıdırlar.

Dernek olarak burada bahsettiğim sorunlar ve daha bahsetmediğim birçok farklı alandaki farklı sorunları sadece söyleyen değil aynı zamanda çözüm üreten bir taraf olarak faaliyet gösteriyoruz.

Değerli katılımcılar, sizler de sorunlara çözüm üreten tarafta yer almak isterseniz dernek faaliyetlerimize katılın, sektörümüzün sorunlarına birlikte çözüm bulalım, ülkemizin kalkınmasına birlikte destek olalım.

200’e yakın davetlinin katıldığı etkinlik dilek ve temennilerle sona erdi.

Mustafa FAZLIOĞLU / www.elektrikhabercom haber merkezi.