Enerji verimliliği, çevre ve ekonomi açısından büyük öneme sahip sıfır enerji binalara dönüşüm ZeroBuild Summit’te ele alınacak…

Enerji verimliliği, çevre ve ekonomi açısından büyük öneme sahip sıfır enerji binalara dönüşüm ZeroBuild Summit’te ele alınacak…

DEPREM FELAKETİ SONRASI SIFIR ENERJİ BİNALARA GEÇİŞ İLK KEZ ZEROBUILD SUMMIT’23’TE MASAYA YATIRILACAK

Kullandığımız enerjinin yüzde 70’ini yurt dışından temin eden bir ülke olarak, enerjinin verimli kullanımı hem ülke ve bireysel ekonomimiz hem çevre hem de enerji arz güvenliği özelinde milli güvenlik açısından büyük önem taşıyor. Enerji tasarrufunun yanı sıra yaşadığımız deprem felaketinin ardından yapı sektöründe hızlı bir değişim ve kentsel dönüşüm konuşulurken, sürdürülebilir ve dirençli kentleşmenin Sıfır Enerji Binalar ile nasıl mümkün kılınabileceği 4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi ZeroBuild Summit’23’te her açıdan ele alınacak. Zirve bu yıl 26-29 Nisan 2023 tarihlerinde 45. Yapı Fuarı TurkeyBuild İstanbul ile eş zamanlı olarak İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde “Sıfır Enerji Bina Mümkün-ZeroBuild Possible” sloganı ile hibrit olarak gerçekleştirilecek. ZeroBuild Summit’in ana gündemini “Depreme Dayanıklı Sıfır Enerji Binalar” oluşturacak.

Sıfır Enerji Bina Mümkün

Ülkemizde toplam tüketilen enerjinin %30’undan fazlası sadece binalarda kullanılıyor. Sıfır Enerji Binalar ile enerji verimliliğinin artırılması, fosil yakıt kullanımının minimuma indirilmesi ve aynı anda yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılmasıyla büyük kazançlar sağlanıyor. Bu nedenle Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2021 itibariyle zorunlu hale getirilen Sıfır Enerji Binalar’a dönüşümü hızlandırmak ve tüm taraflar özelinde kamuoyu oluşturmak amacıyla ZeroBuild Institute tarafından 4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi ZeroBuild Summit’23 tüm tarafların katılımı ile gerçekleştiriliyor. Bu yıl 4. kez düzenlenecek zirvede, sahip olduğumuz mimarlık-mühendislik bilgisi ve üretim-sanayi kabiliyetleriyle Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığı ortaya konulacak.

Enerji tasarrufu sağlayan, çevreye dost ve afetlere dayanıklı yapılar olarak dikkat çeken, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden binalar olarak tanımlanan “Sıfır Enerji Binalar” hem yeni inşaatlarda hem de mevcut konut ve hizmet binalarının yenileme çalışmalarında bir prensip olarak rahatlıkla uygulanabiliyor.

“Sıfır Enerji Bina Mümkün” sloganıyla değişimi başlatmak üzere 4 gün boyunca 16 oturumda 100’e yakın konuşmacıyı bir araya getirecek ZeroBuild Summit’23, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde fiziki olarak gerçekleştirilecek. Zirve aynı zamanda Yapı Fuarı-TurkeyBuild ve ZeroBuild Türkiye YouTube kanallarından canlı olarak da izlenebilecek.

Aerial top view of new modern residential house cottage with blue shiny solar photo voltaic panels system on roof. Renewable ecological green energy production concept.

Ülkemizde Sürdürülebilir ve Dirençli Kentleşme Hayal Değil

Zirvenin ana gündemine dair bilgi veren ZeroBuild Summit’23 Direktörü, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz; “ZeroBuild Institute olarak, depremin felaketinin ardından böyle bir kaybın bir daha yaşanmaması için katkı sunmak amacıyla yapı sektörü için düzenlediğimiz ZeroBuild Summit’23’te; akademik ve uygulamacı profesyonellerin bakış açısıyla depreme dayanıklı sıfır enerji bina ilişkisini hem kentsel dönüşüm ve sürdürülebilirlik hem çevrecilik hem de ekonomik açıdan ele alacağız” dedi.  

“Kentsel dönüşüm büyük bir fırsat sunuyor, kaynakları doğru kullanmalıyız”

Ülkemizi her açıdan derinden etkileyen deprem felaketinin ardından ülke genelinde önemli bir kentsel dönüşüm sürecinde olduğumuzu vurgulayan Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz, “Birçok bina yeniden yapılacak. Bu binaları yaparken ülkemizin kaynakları gereksiz bir şekilde harcanmasın, fayda odaklı olsun istiyoruz. Bu binaları yeniden yapıyorken Sıfır Enerji Bina formatına uygun olarak inşa edebiliriz. Kentsel dönüşümle yeni yapılacak binaların hem depreme dayanaklı hem de enerji verimli olması sürdürülebilir kentleşmeyi mümkün hale getirecek. Bu nedenle kentsel dönüşümü bu büyük bir fırsat olarak görebiliriz. Yeni binaların Sıfır Enerji Bina veya sıfır enerjiye hazır bina diye tanımladığımız, sıfır enerjiye sonradan da dönüştürülebilecek binalar olarak tasarlanması büyük önem taşıyor” diyerek, hazır inşa edilen yapıların da konut sahipleri tarafından sonradan Sıfır Enerji Bina’ya rahatlıkla dönüştürebileceğini belirtti.

“Sıfır Enerji Binalar’ın afet anında elektriği kesilmeyecek, ısıtma sistemi çalışmaya devam edecek”

Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2021 itibariyle zorunlu hale getirilen ve Türkiye’nin 6 Ekim 2021 tarihi itibariyle Paris Anlaşması’nı imzalayarak 2053’te Net Sıfır Emisyon hedefini kabul etmesiyle, Sıfır Enerji Binalar ülkemizin de eylem planları arasında yer almaya başladı. Ancak hızlı hareket etmemiz gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Kaçmaz; “Gerek ülkemizin deprem bölgesinde olması gerekse iklim değişikliği etkileri yüzünden, uzmanların da belirttiği gibi deprem, su baskını, sel, yangın, kasırga ve benzeri doğa olayları ile sıklıkla yüzleşeceğiz. Yaşanan her bir afette, insanların kendilerinin ve ailelerinin canlarını emniyete alacakları güvenli kapalı alanlar, yani güvenli binalar aradıklarını görüyoruz. İşte tam bu noktada yapılması gereken şey ‘Mevzuata Uygun, Deprem Dayanıklı Sıfır Enerji Binalar’ inşa etmektir. Çünkü Sıfır Enerji Binalar, kendileri depremde ayakta kalacakları gibi, çevrede afetten zarar görmüş kimseler için güvenli sığınma alanları olarak tasarlanmaktadır.

Sıfır Enerji Binalar, yapı mevzuatına uygun, deprem dayanıklı olarak yapılmış, yenilenebilir enerji kaynaklarından kendi enerjisini kendisi üreten, hatta fazlasını şebekeye satarak gelir getirme potansiyeli olan, deprem anında elektriği kesilmeyecek, ısıtma sistemi çalışmaya devam edecek binalardır. Bu sayede afetten zarar gören diğer insanlar için de ısınabilecekleri, doyabilecekleri ve dinlenebilecekleri güvenli binalardır. Bu bilgiler ışığında 4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi-ZeroBuild Summit’23’te bununla ilgili tüm unsurları konuşacak ve nasıl mümkün olduğunu ortaya koyacağız” dedi.

Sıfır Enerji Binalar’ın Mümkünlüğü Demo Ev ile Ortaya Konacak

Oturumların yanı sıra zirvenin “ZeroBuild Network Zone” alanındaki sergi bölümünde yer alan stantlarda ziyaretçiler, yapılarını daha verimli işletmek ve çevreye olan olumsuz etkilerini minimuma indirebilmek için sunulan çözümleri inceleme fırsatı bulacak, yeni ürün ve teknolojileri inceleyebilecekler. Ayrıca ilgili alana konumlanacak “Sıfır Enerji Bina Demosu” ziyaretçilerin incelemesine sunulacak. Sıfır Enerji Bina kapsamında kullanılan ürün ve sistemler bu Demo Ev üzerinden incelenebilecek.

Bu yıl tüm paydaşlara “Sıfır Enerji Bina Mümkün-ZeroBuild Possible” diyecek olan ZeroBuild Summit’23’e dair tüm bilgilere https://www.summit.zerobuild.org/tr web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.