Türkiye Yenilenebilir Enerji Birliği (EUROSOLAR Türkiye) tarafından 7-9 Mayıs 2018 tarihlerinde düzenlenen IRENEC 2018 , 8. Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı’nda katılımcılara bilgiler verildi..
Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi`nde yapılan IRENEC 2018 etkinliğinin açılışında konuşan EUROSOLAR Türkiye Başkanı Tanay Sıdkı Uyar, fosil yakıtlar ve nükleer enerjiden yenilenebilir enerjiye geçiş çağı yaşandığını belirterek, dünyada ve Türkiye`de bu alandaki gelişmeleri kısaca özetledi. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin büyük gelişim gösterdiğini, maliyetlerin ise düştüğünü vurgulayan Uyar, “10 yıl önce ‘kömür, nükleer, petrol` diyorduk, ‘yenilenebilir enerjiye de bakarız` deniyordu, şimdi yenilenebilir enerji en ekonomik hale geldi” diye konuştu.
Biyoenerji Derneği (BİYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Halil Tolga İlçin, biyokütle enerjisinin niteliği itibarıyla hem enerji üretimi, hem katı atık geri dönüşümü, hem de tarımsal hammadde üreticisi bir sektör olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, “Ülkemizde henüz yeterince olgunluğa erişmemekle beraber hızla gelişen bir sektör. Biz bu sektörün olabildiğince gelişmesi için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Derneği Başkanı Yavuz Aydın, son birkaç yıldır enerji politikalarının değiştiğini, dünyada ilk kez 2017 yılında yenilenebilir enerji kapasite artışının diğer tüm kaynakları geçtiğini kaydetti. “Aslında halen çok gerideyiz” diyen Aydın, dünya enerji üretiminde fosil kaynakların payının yüzde 80 civarında olduğunu ifade etti. Aydın “Her yıl yüzde 1-2 yenilenebilir lehine değişim bekleniyor, fosil yakıtlarda bir durağanlaşma varken yenilenebilir enerji giderek artıyor. Yenilenebilir kaynakları kojenerasyon, birleşik ısı ve güç amacıyla kullanmalıyız. Burada çok daha fazla fayda var” diye konuştu.
Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Başkanı Cihan Karamık, kentleşmenin enerjiye olan ihtiyacı her geçen gün artırdığı ve dijitalleşmenin de inanılmaz bir veri üretimini beraberinde getirdiğine dikkat çekti. 2050 yılında dünya enerji ihtiyacının 1.5 kat artacağının öngörüldüğünü belirten Karamık, enerjiyi kullanma kültüründen enerjiyi yönetme ve verimli kullanma kültürüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, dünyada hızlı bir şekilde artan karbondioksit emisyonlarının yüzde 78 oranında sanayi ve fosil yakıtlardan kaynaklandığını ifade etti. Bozoğlu, “Kömür, petrol ile üretilen enerjiyi azaltmamız, yüzde 100 temiz, yenilenebilir enerjiyi sahiplenmemiz gerekiyor. Bu amaçla teşviklerin artırılması, vergi indirimleri yapılması lazım” diye konuştu.
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, Türkiye`nin enerji üretimi için ihtiyacı olmamasına rağmen Akkuyu ve Sinop`ta nükleer santral yapılmak istendiğini belirtirken, bunun siyasi bir tercih olduğunu kaydetti. Bu projelerin atık, çevre ve güvenlik sorunlarına dikkat çeken İpek, nükleer ve kömür santralları için verilen alım garantileri ve teşvikleri de eleştirdi. Yenilenebilir enerji kaynakları için yatırım desteği sağlanmadığını sadece satın alma garantisi verildiğini bunun da son dönemde giderek sınırlandırıldığını anlatan İpek, şunları söyledi:
“Yenilenebilirde yatırım maliyetleri son derece düşmüştür. Teşvik edilmesi gereken saha burasıyken, geçmişte yapılmış olan yap işlet devret modelleri ve alım garantileri nedeniyle yenilenebilir enerjinin önü kesiliyor. Türkiye’nin hızla yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş master programını yapması lazım. Tüm kamu kaynakları ve teşvik projeksiyonlarının da buna göre düzenlenmesi lazım.”
3 gün süren konferansta yenilenebilir enerji sektörün dün’ü, bugün’ü ve yarın’ı hakkında değerlendirmeler yapıldı..