EMO Kocaeli Şubesi Tarafından Organize Edilen Güneş Enerjisi Sistemleri Çalıştayı Kocaeli’de düzenlendi.

EMO Kocaeli Şubesi Tarafından Organize Edilen Güneş Enerjisi Sistemleri Çalıştayı Kocaeli’de düzenlendi.

EMO Kocaeli Şubesi tarafından organize edilen olarak Güneş Enerjisi Sistemleri Çalıştayı 22 Şubat 2025 tarihinde Kocaeli Kongre Merkezinde düzenlendi. Katılım yoğun olduğu çalıştayda 4 panel düzenlendi. Düzenlenen panellerde 15 sunum gerçekleştirildi.

Çalıştaya farklı illerden üniversite öğretim görevlilerini yanı sıra konu ile iş adamları ve birçok mesleğinde uzman kurum ve kuruluşlar katıldı.

Güneş Enerjisi Sistemleri Çalıştayı açılış konuşmasını EMO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gökmen HASANÇEBİ yaptı.

Gökmen HASANÇEBİ konuşmasından şunları dile getirdi;

“Saygıdeğer Başkanlarım, değerli katılımcılar, hanımefendiler, beyefendiler. Öncelikle hepinizi EMO Kocaeli Şubesi YK adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Kocaeli Üniversitemiz, Sakarya Üniversitemizin destekleriyle düzenlediğimiz “Güneş Enerjisi Sistemleri Çalıştayı’mıza hoş geldiniz.

Yenilenebilir enerjinin bugününü anlamak, geleceğini ise  şekillendirmek ve güneş enerjisi sistemleri alanındaki en son gelişmeleri tartışmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Dünyamız, sürdürülebilir bir enerji geleceğine doğru evrilirken, güneş enerjisi bu dönüşümün en kritik bacaklarından biri haline gelmiştir. Hızlı tüketilen fosil yakıtların çevreye olan etkilerini azaltmak ve enerji arz güvenliğini sağlamak için güneş enerjisi gibi temiz kaynaklara olan ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, güneş panellerinin verimliliği artmakta, depolama sistemleri gelişmekte ve enerji sistemlerine entegrasyon daha kolay hale gelmektedir.

Ülkelerin; kendi halklarına ve dünya halklarına daha güzel bir dünya sunabilmek için öz kaynaklarından daha fazla enerji üretmeye yönelmeleri kaçınılmazdır. Bu noktada doğanın adil ve eşitlikçi davrandığı Rüzgar güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları tüm insanların hizmetinde olacaktır.

Bildiğiniz üzere enerji savaşları denilen bir kavram vardı ülkelerin bazılarında doğalgaz yok, bazılarında petrol yok, sizde var, bende yok. Dolayısıyla savaşların gerekçesi olarak bize hep enerji konusu öne sürülmekteydi. Bugün geldiğimiz noktada güneş enerjisi var, herkesin güneşi var. Dolayısıyla artık enerji savaşları kavramı ortadan kalkacak. Gelecekte bu savaşların ismi belki de değerli madenler savaşları olacak.

Güneş enerjisi açısından bir güneş ülkesi diyebileceğimiz Türkiye’nin yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2.640 saattir ve bu da günlük 7.2 saate karşılık düşmektedir, yılda metrekareye ortalama 1311 kilovat saat ışık şiddeti düşen ülkemizde güneş kaynaklı bu enerjinin kullanım alanlarının yaygınlaşmasını sağlayacak yerli ve yenilikçi teknolojiler artık mevcuttur.

Bu çalıştay, sektörün paydaşlarını bir araya getirerek bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Akademisyenlerin bilimsel araştırmalarını, sanayi temsilcilerinin yeni teknolojileri ve uygulamaları bizlerle paylaşacağı bu platform, gelecekte atılacak adımlar için kritik bir rol oynayacaktır.

Sözlerime burada son verirken, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen öncelikle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kongre merkezi yöneticilerine, EMO Genç üyelerimize, degerlo bilgiletiyle etkinliğimize katkI sağlayan panelistlerimize ve urun standtlarıyla destek veren sektor firmalarımızın degerli temsilcilerine, tüm temsilciliklerimize, çalışanlarımıza ve destek veren dostlarımıza tek tek teşekkür ediyor; Katılımınızla bu etkinliğe değer kattığınız için her birinize ayrı ayrı minnetlerimi sunuyorum. Verimli tartışmalar ve yeni fikirlerle dolu bir çalıştay geçirmenizi dilerim.

Çalıştayın sonunda kongre salonu önünde güneş paneli yakılarak panellerin kolay kolay yanmadığı, yanmanın ise ancak bağlantı kablolarında ilk olarak başladığı, son aşamada ise panellerin alt plastik aksamlarının tutuştuğu da görülmüş oldu.

www.elektrikhaber.com haber merkezi / Mustafa FAZLIOĞLU