Bilindiği üzere 21 Ocak 2025 tarihinde Bolu Grand Kartal Dağ Otelinde ilk haberlere göre restoran ve mutfak bölümünden çıktığı belirtilen ve tüm kamuoyunu derinden üzen elim yangında maalesef aldığımız ilk haberlere göre 76 can kaybı olmuştur. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına sabır, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.
Adli ve İdari soruşturmanın devam ettiği süreç içinde, yangının çıkış nedeni ve yangının bina içinde hızla yayılmasına neden olan sebeplerin en kısa sürede ortaya çıkarılacağını ve Kamuoyu ile paylaşılacağını ümit ediyoruz.
Ancak biliyoruz ki binalardaki tesisat güvenliğindeki ihmaller ve problemler nedeniyle yıllardır yangınlar yaşanmakta, can ve mal kaybına neden olan üzücü sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Grand Kartal Dağ Otelinde yaşanan bu facianın neden olduğu elim olay nedeni ile Elektrik Mühendisleri Derneği (ETMD) olarak, binalarda alınması gereken yangın güvenlik önlemleri ile birlikte yangınla direk bağlantılı olan tesisat güvenliğinin arttırılmasına ve uluslararası kabul görmüş standartlara göre imalat yapılmasına yönelik düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
Yangın sırasında yetkililerin yaptığı sıcak açıklamaları hatırlarsak ‘’Yangının binada otelin restoranından çıktığı, derhal itfaiyeye haber verildiği, itfaiyenin olay yerine geldiğinde yangının çok hızla ilerlediği ve hızla yangına müdahale edilmesine rağmen yangının söndürülmesinin binanın mimari yapısı ve binada kullanılan malzemeler nedeniyle mümkün olmadığını, yangına itfaiye ekiplerinin yoğun çabası ve müdahalesine rağmen yangının tüm binayı sardığı ve itfaiyenin tüm çabasına rağmen yangının büyümesinin engellenemediği’’ belirtmiştir.
Bu açıklamalar maalesef binada yangına karşı koruma önlemlerinin yeterli olmadığını göstermektedir.
1-Çünkü binanın bir noktasında başlayan yangının binada kurulu olması gereken erken yangın algılama ve uyarı sisteminin binadaki yetkili personelleri yangının ilk çıktığı anda uyarması ve yetkili personellerin derhal binayı boşaltma operasyonunu başlatması gereklidir.
2-Ayrıca bir mahalde başlayan yangının diğer mahallere çok hızlıca yayılma imkânı bulamaması gereklidir. Zira elektrik ve mekanik tesisat boşluklarında yangın, duman ve sıcaklığın bir mahalden diğerine geçişini engelleyen yangına karşı dayanıklı malzemelerle yalıtımının yapılması ve binadaki tesisat geçişlerinde bu malzemelerin kullanılması gereklidir. Bina içinde bir odada çıkan yangın sırasında ortaya çıkan dumanın taşıdığı enerji ile (yaklaşık 200-300 C’dir) tesisat boşluklarından çatı katına kolaylıkla çıkabilir ve dumanın hareket ettiği yol boyunca bulabildiği yanıcı malzemeler ile karşılaşınca yangının bu bölümlerde sinsice ve hızla yayılabilir. Zira olay sırasında yangın ilk başladığında dışarıdan çekilen ve kamuoyunda çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılan videolarda yangının otelin giriş katının altında bulunan restoran bölümü yanarken kısa bir müddet sonra aradaki 8 katı atlayıp birdenbire çatı katının da tutuştuğunu ve alevlere teslim olduğu görülmektedir.
3-Bir diğer önemli konuda binalar sigortalanırken, bina sahipleri ve sigorta şirketleri tarafından karşılıklı olarak yangın risklerinin çok iyi analiz edilmesi ve bu risklere karşı teknik ve idari önlemlerin en üst düzeyde alınmasının sağlanmasıdır. Yangın çıktıktan sonra çıkan hasarı sigortadan alırım veya öderim demekle kaybedilen canlar maalesef geri getirilememektedir. Bina içinde yangının çıkmasına engel olmak, olunamıyorsa bile yayılmasını engelleyecek tüm teknik ekipmanı sağlamak, bina içinde tesis etmek ve idari önlemleri almak gereklidir.
4-Mevcut veya yeni yapılan binalarda (fabrikalardan- hastanelere, otel / alışveriş merkezlerinden- konutlara, tarihi binalardan-yeni tesislere) yangın güvenliği ile buna bağlı tesisat güvenliğini ilgilendiren konulardaki kanunlar, yönetmelikler ve standartlarda yeni düzenlemelere gidilmesinin ve yetkilendirmelere, denetimlere Sivil Toplum Kuruluşlarının da dâhil edilmesinin önemine inanıyoruz.
5-Yetkin ve sertifikalı kuruluşlar tarafından yangın ve tesisat güvenliğinin sağlanması ve düzenli denetlenmesi sayesinde geçmişte yaşanmış olan ve kamuoyu vicdanını yaralayan bu faciaların en aza indirileceğini düşünmekteyiz. Beklediğimiz tedbirlerin alınmaması ve yeterli denetim ve kontrollerin zamanında yapılmaması durumunda maalesef yurdumuzda daha birçok yangın çıkacak, can ve mal kaybına neden olacaktır.
ETMD olarak, bu konuda her zaman görev alacağımızı belirterek, diyoruz ki;
Kamuoyu, yaşanan bu faciaları unutmayarak siyasi otorite ve yetkilileri zorladığı, yangın ve tesisat güvenliği ile ilgili kontrol ve denetlemelerin düzenli olarak yapıldığı, sigorta şirketlerinin risk değerlendirmelerini yaparak müşterilerine riskleri açık olarak bildirdikleri sürece, bu facialar yaşanmayacaktır ya da en aza inecektir.
Saygılarımızla,
Elektrik Mühendisleri Derneği
22.01.2025