Siemens, CES 2025’te endüstriyel yapay zeka ve dijital ikiz teknolojisindeki çığır açan yenilikleri tanıtıyor

Siemens, CES 2025’te endüstriyel yapay zeka ve dijital ikiz teknolojisindeki çığır açan yenilikleri tanıtıyor

  • Siemens, büyük dil modellerine güvenli erişim için Endüstriyel Yapay Zekayı üretim seviyesinde kullanıyor. Havacılık girişimi JetZero, çığır açan karma kanatlı uçakların geliştirilmesini sağlamak üzere Siemens Xcelerator platformunu seçti.
  • Yeni “Siemens for Startups” programı ve Amazon Web Services (AWS) ile iş birliği, küçük ölçekli şirketlerin endüstriyel teknolojiyi kullanmaları için fırsat yaratıyor.
  • Siemens, ürün yaşam döngüsü yönetimi için fiziksel tabanlı görselleştirme sunmak üzere NVIDIA ile iş birliği yapıyor.
  • Siemens ve Sony Corporation, yenilikçi karma gerçeklik başlığı ve NX Yazılımını kullanarak sürükleyici tasarım sunuyor.

Siemens, veri, yapay zeka ve yazılım tabanlı otomasyonun bir araya getirerek dünya endüstrilerinde her büyüklükteki şirket için benzeri görülmemiş esneklik, optimizasyon ve sürekli iyileştirme sağlayacağı geleceğe yönelik vizyonunu gözler önüne seriyor. Siemens’in dünyanın en etkili teknoloji etkinliği CES 2025’te yer almasının temelinde de bu tutku yatıyor. Endüstriyel yazılım alanında dünya lideri Siemens, teknolojilerinin müşterilerine endüstriyel inovasyonda cesur adımlar atmaları için nasıl güç verdiğini ortaya koydu.

Siemens AG Yönetim Kurulu Üyesi, Teknoloji ve Strateji Başkanı Peter Koerte konuyla ilgili şunları söyledi: “Endüstriyel yapay zeka, tüm sektörlerde gerçek dünyada önemli olumlu etkiler yaratacak bir oyun değiştirici rolünü üstleniyor. Endüstriyel yapay zeka, endüstriyel ortamlarda üretilen büyük miktarda veriyi kullanmamıza ve bunları gerçek iş etkisi sağlayan içgörülere dönüştürmemize olanak tanıyor. Müşterilerimizin giderek karmaşık hale gelen bir dünyada rekabetçi, dirençli ve sürdürülebilir kalmalarını sağlamak üzere Siemens Xcelerator portföyüne yeni endüstriyel yapay zeka yetenekleri ekliyoruz”.

Siemens, yeni Siemens Industrial Copilot for Operations ile Endüstriyel Yapay Zekayı doğrudan üretim sahasına taşıyarak yapay zeka görevlerinin makinelere mümkün olduğunca yakın çalışmasını sağlıyor. Bu şekilde, fabrika operatörleri ve bakım mühendisleri için hızlı ve gerçek zamanlı karar verme kolaylaştırılarak, üretkenlik, operasyonel verimlilik artırılıyor ve arıza süresi en aza indiriliyor. Siemens Industrial Copilot ekosistemini endüstriyel değer zinciri boyunca kesikli ve proses üretim, altyapı ve mobilite gibi sektörlerde yapay zeka yetenekleri sunulması hususunda sürekli olarak gelişiyor. Bu Copilot paketi, tüm deneyim seviyelerinde insan-makine iş birliğini geliştirerek geliştirme sürelerini ve inovasyon döngülerini hızlandırmaya yardımcı olabilecek. Siemens Industrial Copilot, üretim ortamında yapay zeka modellerini konumlandırmak, çalıştırmak ve yönetmek üzere yapay zeka ile geliştirilmiş Industrial Edge ekosistemiyle entegre olacak.

JetZero, Siemens Xcelerator Platformunu Seçti

CES 2025’teki basın toplantısında, Siemens sürdürülebilir hava yolculuğunun geleceğini inşa etmek üzere çalışan öncü bir havacılık girişimi olan JetZero ile JetZero’nun devrim niteliğindeki karma kanatlı uçağının geliştirilmesi ve üretimi konusunda iş birliği yapmak üzere bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Yenilikçi karma kanat tasarımı ile yakıt verimliliğinin yüzde 50 oranında artırılması, gürültünün azaltılması ve 2035 yılına kadar sıfır karbon emisyonu vaadinin yerine getirilmesi amaçlanıyor. JetZero, yeni uçaklarını tasarlamak, üretmek ve işletmek için Siemens Xcelerator açık dijital iş platformundan yararlanacak.

JetZero, hem uçağın hem de üretiminin elektrifikasyonunu, otomasyonunu ve dijitalleşmesini kapsayan son derece iddialı vizyonunu gerçekleştirmesine yardımcı olmak için Siemens’in otomasyon donanımını, yazılımını ve hizmetlerini sıkı bir şekilde entegre etmeyi planladıkları yeni bir sıfırdan fabrika olan “Geleceğin Fabrikası”nı Amerika Birleşik Devletleri’nde kurmayı planlıyor. JetZero uçağı ve ilgili üretim operasyonlarını kapsamlı dijital ikizler kullanarak sanal olarak simüle edilecek ve şirketin herhangi bir temel atılmadan veya jetler gökyüzüne çıkmadan çok önce üretim sürecinde riskleri ortadan kaldırmasına, yaklaşımı doğrulamasına ve süreçleri ölçeklendirmesine olanak tanıyacak.

JetZero CEO’su Tom O’Leary anlaşmayla ilgili şunları söyledi: “Siemens bize hava yolculuğunda devrim yaratma konusunda sadece bir adım değil, bir sıçrama yapma hususunda güven veriyor. 

Dijital ikiz ve endüstriyel metaverse teknolojileri, dünyanın ilk tamamen dijital uçağını tasarlamamıza, üretmemize ve işletmemize yardımcı olarak yolcular ve havayolları için daha iyi bir deneyim sunarken yakıt tüketimini de yüzde 50 oranında azaltacak”.

Siemens yeni girişimler için endüstriyel teknolojiyi erişilebilir kılıyor

Siemens’in CES’e katılımıyla, farklı ölçeklerdeki yeni girişimlerin, Siemens’in endüstriyel metaverse teknolojilerini kullanmasını sağlama yönündeki kararlılığı da vurgulandı.

Yeni Siemens for Startups programı sayesinde farklı ölçeklerdeki yenilikçi şirketler, fikir ve projelerini dünyayı değiştirecek inovasyonlara dönüştürmek için ihtiyaç duyduğu zekaya, ekosistemlere ve teknolojilere erişebiliyor. Siemens, Siemens Xcelerator açık iş platformundan yazılım ve donanıma oldukça düşük maliyetli erişimin yanı sıra girişim ortaklığı ve müşteri hizmetlerine erişim sağlıyor. Ayrıca, Siemens AWS kredileri, iş geliştirme kaynakları ve teknik ve pazara açılma desteği için AWS Activate programına erişim sunmak üzere Amazon Web Services ile iş birliği yapıyor.

PLM’ye fotogerçekçiliği getirmek üzere NVIDIA ile iş birliği

Siemens, NVIDIA ile birlikte, büyük ölçekli, fiziksel tabanlı görselleştirmeyi doğrudan ürün yaşam döngüsü yönetimi (PLM) sistemine getiren NVIDIA Omniverse ile desteklenen Teamcenter Digital Reality Viewer da dahil olmak üzere Siemens Xcelerator açık dijital iş platformuna yeni eklemeler yaptığını duyurdu. Bu özellik aynı zamanda ekiplerin canlı 3D verilerini kullanarak güvenli, dijital ikiz bir ortamda işbirliği yapmalarını sağlayarak hataları ve veri tutarsızlıklarını azaltırken iş akışlarını ve karar alma süreçlerini kolaylaştırıyor.

Koerte bu konuyla ilgili şunları söyledi: “NVIDIA ile devam eden iş birliğimiz müşterilerimiz için dönüştürücü olacak ve ürün ve fabrikaları daha önce hiç olmadığı kadar sanallaştırıp görselleştirmelerini sağlayacak. Her bir şirketin sınıfının en iyisi yeteneklerini bir araya getirerek, müşterileri bilinçli kararlar almak, operasyonlarını optimize etmek ve dijital dönüşümlerini hızlandırmak için ihtiyaç duydukları araçlarla donatıyoruz”.

Sony ile sürükleyici mühendisliğe yolculuk

Siemens, Sony Corporation ile iş birliği yaparak, endüstriyel metaverse’e yönelik içerik oluşturmayı sağlamak üzere ürün mühendisliğine ilişkin Siemens NX yazılımını Sony’nin çığır açan başa takılan ekranıyla bir araya getiren sürükleyici mühendislik hususunda yeni bir çözüm sunuyor. Şu anda ön sipariş açılan ve Şubat ayından itibaren teslimatı başlayacak Siemens’in yeni Immersive Engineering araç seti, karma gerçekliğin gücünü ürün mühendisliği ve üretim topluluğuna taşıyarak yüksek doğrulukta karma gerçeklik ve 3D odaklı işbirliğine olanak sağlıyor.

Sony Corporation, XR Teknoloji Geliştirme Bölümü, Kuluçka Merkezi’nden Seiya Amatatsu iş birliğiyle ilgili şunları söyledi: “Dijital ikizler çağında Siemens ve Sony, NX Immersive Designer’ı pazara sunmak için yakın bir iş birliği içerisinde. Siemens’in gelişmiş yazılımıyla yakından entegre 4K OLED Mikro ekranlar, sezgisel kontroller ve konforlu tasarımıyla, bu yeni sürükleyici mühendislik çözümünün mühendisliğin geleceğinin önünü açacağına inanıyoruz.”

Ürün mühendisliği için Designcenter ile tanışın

CES’te Koerte’ye Siemens Digital Industries Software Başkanı ve CEO’su Tony Hemmelgarn eşlik etti ve Siemens’in Solid Edge ve NX yazılımları da dahil olmak üzere tasarım ve mühendislik yazılımı portföyünü tek bir birleşik üründe bir araya getiren yeni Designcenter yazılım paketini tanıttı. Böylece, her büyüklükteki şirket sektör lideri Parasolid modelleme çekirdeğini kullanarak tasarım ve iş birliği yapabilecek.

Hemmelgarn bu gelişmeyle ilgili şunları söyledi: “Pek çok şirket tasarım yazılımlarını küçük işletmelere ya da en büyük işletmelere sunuyor. Designcenter, herkes için gerçekten açık ve erişilebilir olması açısından benzersizdir, her büyüklükteki şirket aynı çözüm setiyle, aynı formattaki verileriyle kesintisiz olarak ölçeklendirme yapabilecek”.

Günlük yaşamı dönüştüren teknoloji

Las Vegas Kongre Merkezi’ndeki North Hall’daki Siemens standında Siemens kendisi ve müşterileri tarafından yaratılan ve kişisel, yerel ve küresel toplulukları etkileyen çözüm örnekleri aracılığıyla teknolojisinin herkes için gündelik hayatı nasıl dönüştürdüğünü gözler önüne seriyor. JetZero‘ya ek olarak bu örnekler arasında şu girişimler de yer almaktadır:

  • Spinnova, Siemens’in Dijital İkiz teknolojilerini ve fabrika otomasyonunu kullanarak sürdürülebilir ve kimyasal içermeyen kumaş üretimi ile tekstil üretiminde döngüselliği sağlayan Finlandiyalı bir teknoloji şirketi.
  • İsveçli bir su teknolojisi şirketi olan Wayout International Siemens’in uç (edge) bilişim, dijital ikiz teknolojileri ve Siemens’in bir hizmet olarak endüstriyel IoT çözümü olan Insights Hub’ı kullanarak günlük yaşamda kişisel sağlığı ve esenliği iyileştirmek üzere özel bir içme suyu üretim çözümü geliştiriyor.
  • Desert Control, çölleşmeden mustarip bölgelerde sürdürülebilir tarım ve kentsel yeşillendirmede devrim yaratmayı, Siemens’in Industrial Operations X platformunu kullanarak tarımsal refahı ve sağlıklı yeşil alanları teşvik etmeyi amaçlayan Norveçli bir girişim.
  • Arc, denizcilik endüstrisinin elektrifikasyonuna ve Siemens’in NX, Teamcenter ve Simcenter STAR-CCM+ yazılımlarını kullanarak tekne gezintilerini daha modern, eğlenceli ve sürdürülebilir hale getirmeye odaklanmış bir Amerikan şirketidir.