Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın demo günü Ankara’da geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

ENERJİM SENSİN HIZLANDIRMA PROGRAMI DEMO GÜNÜ’NDE 1,5 MİLYON TL ELDER ÖZEL ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

EPDK ve Elder, GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR

EPDK ve Elder koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde gerçekleştirilen, bu yıl 180’in üzerinde projenin katılım gösterdiği Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın demo günü Ankara’da geniş bir katılım ile gerçekleştirildi. Finale kalan 15 projenin sahnede sunulmasının ardından jürinin değerlendirmeleri sonucunda, “Gelecek Vadedenler” sahnesinde 1,5 milyon TL’lik Elder özel ödülünü paylaşan ilk üç girişim Aylara, SmartIR ve Torkman oldu. “Geleceği Şekillendirenler” sahnesinde ise elektrik dağıtım sektörüne doğrudan katılma ve iş birliği yapma fırsatı özel ödülünü almaya hak kazanan girişim Buluttan oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent iş birliğiyle gerçekleştirilen, “Enerjim Sensin Hızlandırma Programı”nın demo günü yoğun katılımcı ilgisiyle gerçekleştirildi. Enerji sektöründe inovatif proje geliştiren girişimleri desteklemeyi hedefleyen Enerjim Sensin Hızlandırma Programı 180 başvuru içerisinden finale kalan 15 girişimci proje sunumlarını gerçekleştirdi. “Gelecek Vadedenler” sahnesinde sunumlarını yapan finalistler arasında başarılı olan ilk 3 girişimciye toplamda 1,5 milyon TL ödül verildi. “Geleceği Şekillendirenler” sahnesinde 1’inci olan girişim ise elektrik dağıtım sektörüne doğrudan katılarak iş birliği imkanına erişecek.

 “KAMU – ÖZEL SEKTÖR GÜÇ BİRLİĞİ DÜNYA ÇAPINDA REKABETÇİ BİR OYUNCU OLUNMASINA OLANAK TANIYACAKTIR ”

Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, 5 yıl önce başlayan ve bugüne kadar devam eden ‘Enerjim Sensin’ programının çok değerli olduğunu vurgulayarak, “Bu ve benzeri etkinlikler, sektördeki mevcut durumu değerlendirmenin ötesinde, ülkemizin kalkınma hedefleri arasında yer alan dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, yenilikçi çözümler ve geleceğe yönelik fırsatların enerji sektörü özelinde fikir jimnastiği yapılmasına imkan tanıyan kıymetli bir platform sunuyor. Enerjim Sensin bu platformlardan en önemlilerinden biri. Bugün geldiğimiz noktada, enerji sektörü her zamankinden daha dinamik ve dönüştürücü bir süreçten geçiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının artan payı, dijitalleşme, yapay zeka uygulamaları, enerji depolama teknolojileri ve enerji verimliliği gibi konular sektördeki en önemli odak noktaları haline geldi. Bu süreçte karşımıza çıkan büyük küresel mücadeleler aynı zamanda büyük fırsatları da beraberinde getiriyor. Bu fırsatları değerlendirebilmek, sadece mevcut sistemlerin iyileştirilmesiyle değil, aynı zamanda çığır açacak fikirlerin ve mütemadiyen cesur girişimcilik ruhunun bu alanda aktif bir şekilde devreye girmesiyle mümkündür. Girişimciler, ürettikleri yenilikçi çözümlerle, enerji değer zincirinde verimliliğin artırılmasından kesintili enerji kaynaklarının daha etkin kullanılmasına, akıllı şebekelerden, elektriklendirmenin yaygınlaştırılmasına kadar pek çok alanda sektöre yön veriyor, değer katıyorlar. Bakanlık olarak, Ar-Ge alanında atılan her adımı, yapılan her harcamayı Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırım olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen 2053 Karbon Net Sıfır hedefi doğrultusunda Bakanlık olarak enerji sektöründe net sıfır hedefini sağlayacak politikaları devreye aldık. Çalışmalarımızdaki en önemli başarı faktörünün çevre dostu yeni teknolojileri geliştirerek önce insanımıza sonra da ekonomimize kazandırmak olduğuna inanıyoruz. Bugün, enerji sektöründeki birçok girişimci, devletimizin sağladığı teşvikler, Ar-Ge destekleri ve vergi avantajları ile projelerini hayata geçirme fırsatı bulmaktadır. Özel sektör ise, girişimcilerin yaratıcı fikirlerini hayata geçirebilmeleri için yatırım olanakları sunarak, enerjinin geleceğine katkı sağlayacak projelere destek olmaktadır. Bu güç birliği, ülkemizin enerji sektöründeki dönüşümünün hız kazanmasına ve dünya çapında rekabetçi bir oyuncu olmasına olanak tanıyacaktır.”

“ARTIK TEMEL ENERJİ TÜKETİM FORMUMUZUN ELEKTRİK OLMAYA BAŞLADIĞI BİR DÜNYADAYIZ”

Enerji sektörümüzün geleceğini şekillendirecek Ar-Ge ve yenilikçiliğin önemini vurgulayan EPDK Başkan Yardımcısı ve Ar-Ge Komisyonu Başkanı Hacı Ali Ulutaş, “Enerjim Sensin adıyla artık markalaşan, EPDK ve ELDER tarafından İTÜ ARI Teknokent iş birliği ile gerçekleştirilen bu etkinlik, ülkemizin enerji alanındaki vizyonunu daha ileriye taşımak adına çok değerli bir fırsat sunmaktadır. 2019 yılında girişimcilik ekosistemine destek sunmak ve elektrik dağıtım sektörü ile girişimcileri buluşturmak amacıyla başlattığımız Enerjim Sensin Organizasyonu kapsamında bugüne kadar 600’ün üzerinde girişimci ile buluştuk. Destek sağladıklarımızın beşte birinden fazlasının globale açılmış olduğunu görmekten gurur duyuyoruz. Hali hazırda birçok girişimcimizin de elektrik dağıtım şirketlerimiz ile ortak Ar-Ge projeleri yürüttüğünü görmekten memnuniyet duyuyoruz. Artık temel enerji tüketim formumuzun elektrik olmaya başladığı bir dünyadayız. Bu dünyada elektriğin kesintisiz, kaliteli, çevreyle uyumlu ve en ekonomik şekilde tedarik edilmesi temel amacımız. Hepimiz bunun için çalışıyoruz. Türkiye olarak enerji sektöründe köklü bir dönüşüm sürecine girmiş bulunuyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim ve tüketim süreçlerindeki payını artırarak, enerji bağımlılığımızı azaltmayı hedefliyoruz. Ancak, bu dönüşüm süreci yalnızca kaynakların değiştirilmesiyle sınırlı değildir. Bu alanda atacağımız her adımda, teknoloji geliştirmeyi, yenilikçi olmayı ve bilim üretmeyi ilke edinmeliyiz. Hep birlikte Türkiye’yi enerjide tam bağımsız, sürdürülebilir ve yenilikçi bir geleceğe taşımak için el birliğiyle çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

“GLOBALLEŞME DESTEKLERİNİ GENİŞLETTİĞİMİZ BİR YIL OLUYOR”

İTÜ ARI Teknokent olarak sektörel kümelenmeleri güçlendirmeye devam ettiklerini ifade eden İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş da, “Teknoloji bazlı girişimleri artırmak, sektörle buluşmalarını sağlamak ve küresel ölçekte büyümelerini desteklemek ülkemizin teknolojik kalkınması için çok değerli. Enerji dikeyinde EPDK ve Elder’le yürüttüğümüz iş birliğimiz de bu anlamda  benzersiz” değerlendirmelerinde  bulundu. Dikbaş, “Yıllardır enerji kümelenmesi kapsamında değer üreten ve enerji teknolojilerini öncelikli stratejik alanlarından biri olarak belirleyen, Türkiye’nin enerji alanında Ar-Ge faaliyeti yapan firmalarının faaliyet gösterdiği binasıyla önemli bir ekosistem yarattık.  EPDK, Elder ve İTÜ ARI Teknokent olarak güçlerimizi birleştirdiğimiz ‘’Enerjim Sensin’’ programıyla üç yıldır sektöre değer yaratmak için enerji alanında inovatif teknolojiler geliştiren girişimleri destekliyoruz. İTÜ Çekirdek’te yıl boyunca desteklenen en iyi girişimlerin yatırımcılar, özel sektör ve kamuoyu ile buluştuğu; geçtiğimiz sene içerisinde EPDK ve Elder’in “Enerjim Sensin” dikey sahnesi de olan Big Bang Startup Challenge’da 1,28 milyar TL’lik kaynağı girişimlerimize ulaştırdık. Bu yıl da 18-19 Aralık’ta Uniq İstanbul’da gerçekleşecek etkinliğimizin ‘’Enerjim Sensin’’ sahnesinde 8 girişimi ekosistemle buluşturacağız. Biz İTÜ ARI Teknokent olarak sektörel kümelenmelerimizi daha fazla genişletmek için yeni program ve platformlar üretmeye, çok kıymetli paydaşları ve mentorları bünyemize dahil ederek girişimleri desteklemeye devam edeceğiz. Bu yıl ayrıca hedeflediğimiz gibi, girişimlerimize sunduğumuz globalleşme desteklerini genişlettiğimiz bir yıl oluyor. Tüm hedefimiz, ülkemizin global arenadaki görünürlüğünü, girişimlerimizin ihracat kapasitesini, istihdamı ve yabancı yatırımcının ülkemize ilgisini artırmaktır. Bugüne kadar girişimlerimizin aldığı 280 milyon doların üzerindeki yatırım tutarı ekosistemimizin potansiyelini ortaya koyuyor” diye konuştu.

“BÜYÜK ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ İÇİN ENERJİ EKOSİSTEMİNDE YER ALAN YENİLİKÇİ GİRİŞİMLERİ DESTEKLEYEREK KATKI SAĞLIYORUZ”

Enerji sektöründe dünya çapında uzun süredir gündemde olan başlıca konuların elektrifikasyon, yeşil dönüşüm ve karbon hedefleri, dijital dönüşüm ve akıllı şebekeler olarak öne çıktığını vurgulayan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, “Biz bu küresel değişimi ‘Büyük Enerji Dönüşümü’ olarak adlandırıyoruz. Bu dönüşüme ayak uydurabilmek için üretim teknolojileri, yenilenebilir enerji çözümleri, akıllı şebeke sistemleri ve dijital uygulamalar gibi alanlarda yenilikleri hızla benimsemeli ve dönüşüm yarışında geri kalmamalıyız. Biz Elektrik Dağıtım Sektörü olarak, bu dönüşüm sürecinde stratejik bir sorumluluğumuz olduğunun farkındayız. Bu farkındalıkla yenilikçi projelere yatırım yaparak gençlerimizin enerjisini yanımıza alıyoruz. Bu girişimcilik ekosistemini genişleterek sektöre daha çok yenilikçi girişimin girmesini sağlayacağız.”

“Enerjim Sensin” programı girişimcilik ekosistemine katkı sağlarken Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına da önemli destek sunmaya devam ediyor. Bu yıl 5’inci kez hayata geçirilen Enerjim Sensin etkinliğinin önceki dört döneminde toplam 600 başvuru alınırken, bu başvurulardan 182 girişim desteklenerek 1.200 kişilik istihdam yaratıldı. Desteklenen girişimcilerden 34’ü yurtdışına açılma başarısı gösterdi. Desteklenen girişimlerin yıllık cirosu 145 milyon dolara ulaştı ve şirket değerlemeleri ise 400 milyon dolara yükseldi.

KAZANAN GİRİŞİMLERE BIG BANG SAHNESİNDE 2 MİLYON TL ELDER ÖZEL ÖDÜLÜ ŞANSI

Enerjim Sensin Hızlandırma Programı dahilinde yer alan 8 girişim, 18 – 19 Aralık’ta Uniq İstanbul’da gerçekleşecek olan Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliği Big Bang Startup Challenge’ta 2 milyon TL’lik Elder Özel Ödülü’nden pay alma şansına sahip olacaklar. Herkese açık ve ücretsiz olan etkinliğe bigbang.itucekirdek.com adresinden kayıt oluşturulabilecek.

GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRENLER SAHNESİNDE ELEKTRİK DAĞITIM SEKTÖRÜNE DOĞRUDAN KATILIM VE İŞ BİRLİĞİ YAPMAYA HAK KAZANAN GİRİŞİM:

Girişimin adı: Buluttan

Proje Özeti: Buluttan, sunduğu hava zekâsı çözümleri ile iş ortaklarının operasyonel ve finansal süreç verimliliğinin artırılmasını, aşırı hava olayları kaynaklı insan ve varlık güvenliği risklerinin azaltılmasını hedeflenmektedir. Bünyesinde meteoroloji mühendisliği, veri mühendisliği, veri bilimi ve yazılım teknolojileri ekiplerini bir araya getiren Buluttan, meteorolojik tahmin modellemesi ve yapay zeka yetenekleri ile hiper-yerel yüksek tutarlılıkta tahmin üreten; Türkiye’nin en büyük ve bu minvalde tek meteoroloji organizasyonudur. Avrupa Birliği’nin 10 ülkeden 16 paydaş ile ECMWF liderliğinde fonladığı, 2024 yılında başlayan ve 4 yıl süre ile “Dünya Çapında Üretken Yapay Zeka ile Hava Tahminlemesi” HORIZON projesinde konsorsiyumda Türkiye adına tek paydaştır.

GELECEK VADEDENLER SAHNESİNDE ELDER ÖZEL ÖDÜLÜNÜ ALAN İLK 3 PROJE:

750 BİN TL’LİK ÖDÜL KAZANAN PROJE

Girişimin adı: Aylara

Proje Özeti: Aylara Güç Çözümleri, alçak gerilim (AG) elektrik dağıtım şebekelerinde faz dengesizlikleri, gerilim düşümü/ artışı, harmonikler ve reaktif güç tüketimi problemlerini çözen güç elektroniği cihazları geliştirmekte ve elektrik dağıtım şirketlerine, endüstriyel tesislere ve hizmet sektörüne yönelik çözümler sunmaktadır. Aylara Güç Çözümleri ilk ürün olarak Postar adlı bir aktif dinamik filtre ürünü geliştirmektedir. Postar ile üç-faz dört-telli inverter topolojisi ve ileri kontrol teknikleri kullanılarak toplam yük akımının fazlar arasında dengeli dağıtılması sağlanır. Şebekede gerilim düşümü olduğunda dinamik olarak şebekeye reaktif güç basılarak, şebekede gerilim artışı olduğunda da dinamik olarak şebekeden reaktif güç çekilerek gerilim kabul edilebilir limitler içinde tutulur. Geleneksel aktif filtrelerdeki gibi akım harmonikleri bastırılır. Ayrıca, statik var kompansatörü (SVG) gibi set edilen güç faktörünü sağlayacak şekilde reaktif güç alınır veya verilir. Piyasadaki diğer ürünlerden farklı olarak PQstar tüm bu fonksiyonları, tek bir cihazda ek bir cihaz alımına gerek kalmadan gerçekleştirir. PQstar’ı öne çıkaran diğer bir fark, 3 seviyeli inverter topolojisinde SiC (silikon karbür) MOSFET güç yarı iletkenleri kullanımı ile daha yüksek verimde, daha düşük hacimli ve daha hafif olmasıdır. Ürün, MVP aşamasındadır. Trafo binası içerisinde kullanım için rack tipi ve duvar monteli, açık alanda kullanım için direk üstü monteli olacak biçimde geliştirilmektedir.

450 BİN TL’LİK ÖDÜL KAZANAN PROJE

Girişimin adı: SmartIR

Proje Özeti: SmartIR, Vital Signs Monitoring (VSMS) alanındaki uzmanlığını altyapı sektörüne taşıyarak, cep telefonu kamerası kullanımıyla elektrik direkleri gibi kritik altyapıların yapısal sağlığını hızlı ve düşük maliyetle izlemeyi sağlayan yenilikçi bir sistem geliştirmiştir. Bu teknoloji, insan sağlığı analizinde kazanılan deneyimi altyapıların titreşim ve dinamik yüklerini tespit etmeye uyarlayarak, düşük uzmanlık gerektiren ve saniyeler içinde sonuç veren bir çözüm sunar. SmartIR, erken müdahaleyi mümkün kılarak operasyonel verimliliği artırır ve geleneksel yöntemlere kıyasla daha uygun maliyetli bir alternatif sağlar.

300 BİN TL’LİK ÖDÜL KAZANAN PROJE

Girişimin adı: Torkman

Proje Özeti: Elektrik dağıtım sektörüne özgü, bölge, operasyon, çalışan, donanım, kimyasal, çevre ve iş güvenliği alanlarında 100’den fazla operasyonel iyileştirme fikrini değerlendirme ve hayata geçirme sorumluluğunu taşır. Görevler arasında, sektördeki 8 Büyük Kayıp’ı azaltmaya yönelik yeni fikirlerin geliştirilmesi ve uygulanması yer alır. Pozisyon aynı zamanda kablo başlığı hazırlama operasyonunda kullanılmak üzere; güvenli, kaliteli, hızlı, operatör hatalarını minimize eden, çevreye duyarlı, metodik, otomatik ve standartları karşılayan bir cihazın geliştirilmesini sağlamayı hedefler. Bu görev, elektrik dağıtım operasyonlarında güvenliği, kaliteyi ve verimliliği artırmaya odaklanmaktadır.