ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği tarafından Evlerin Elektriksel Olarak Denetlenmesi ile ilgili hazırlanan “Evlerde Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmelik Taslağı” Kamuoyu’na paylaşıldı

ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği tarafından Evlerin Elektriksel Olarak Denetlenmesi ile ilgili hazırlanan “Evlerde Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmelik Taslağı” Kamuoyu’na paylaşıldı

Geçtiğimiz günlerde ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği tarafından dile getirilen Evlerin Elektriksel Olarak Denetlenmesi ile ilgili “Evlerde Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmelik Taslağı” hazırlandı.
ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği Cemil TOPAK “Evlerin Elektriksel Olarak Denetlenmesi” ile “Evlerde Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmelik Taslağı” ilgili şunları dile getirdi;
Ülkemizde evlerin elektriksel olarak denetlenmesi çok önemli bir konu. Avrupa da birçok ülkede elektriksel olarak denetlenmemiş ve elektrik belgesi olmayan bir evi ne kiralayabiliyorsunuz nede satabiliyorsunuz. Maalesef ülkemizde evlerin elektrik tesisatları kontrol edilmiyor veya edilemiyor, bu durum ise elektrik kaynaklı birçok problemi de beraberinde getiriyor. Biz ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği olarak “Evlerin Elektriksel Olarak Denetlenmesi” ile ilgili “Evlerde Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmelik Taslağı”nı hazırladık ve kamuoyunun bilgisine sunduk.
Hazırladığımız “Evlerde Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmelik Taslağı” ile günümüz elektrik ve güvenlik standartlarına sahip olmayan an yaşam alanı olarak kullanılan evlerin güncel standart ve yönetmeliklere uygun hale getirilmesi için denetim ve uygulama zorunluluğu getirmeyi amaçlıyoruz.
Bu yönetmelik ile vatandaşlarımız elektriksel güvenliği sağlanmış evlerde oturabilecek ve kullanılan elektrik aletleri ve makinaları sağlıklı bir şekilde ömürlerini tamamlayacaktır.
ETMD Ankara Şubemiz ile birlikte hazırladığımız bu yönetmelik taslağımızı birçok kamu kurumlarının ve meslektaşımızın görüşüne sunduk ve yönetmeliğin çıkartılması için önemli bir yol kat ettik.
“Evlerde Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmelik Taslağı” içeriği aşağıda gibidir.

Evlerde Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmelik Taslağı

  1. Giriş
    Ülkemizde bulunan konut sayısı yaklaşık 30 Milyon adet civarındadır. Bu konutların bir kısmı yapıldığı yıllardaki Teknoloji ve yapım yöntemleri ile günümüz elektriksel ihtiyaçları ve güvenlik gereksinimlerini karşılamamakta ve bir kısmının da elektriksel tesisatları, yapım aşamasında gerekli kontrol ve denetim eksikliğinden kaynaklı olarak Kabul edilebilir durumda bulunmamaktadır. Bu yönetmelik, konutlardaki elektrik tesisatlarının insan hayatına, kullanılan elektriksel ev aletlerine ve şebekeye tehdit oluşturan unsurlarının düzeltilmesi ve periyodik olarak denetlenmesi hususunda rehber olması amacı ile hazırlanmıştır.
    Bu yeni Yönetmelik, ev sahiplerinin mülklerindeki elektrik tesisatlarını en az 5 yılda bir kalifiye ve yetkin bir kişi tarafından kontrol ve test ettirmelerini gerektirmektedir. Ev sahipleri, elektrik güvenliği raporunun bir kopyasını kiracılarına ve istenirse yerel makamlarına vermek zorundadır.
    Bu yönetmelik, tüm ev sahiplerinin oturdukları ya da kiraladıkları mülklerdeki elektrik tesisatlarının güvenli olduğundan emin olmaları amacı taşımaktadır.
    Bu yönetmelik insan yaşamında önemli bir yer tutan elektrik tesisatı konusunda emniyetli konutlar sunacağından emin olmak için büyük bir adımdır.
  2. Kiralık Evlerde Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmelik Taslağı Neleri Gerektirir?
    Kiralanan konutların ev sahipleri şunları yapmalıdır:
    *Elektrik güvenliği için ulusal standartların karşılandığından emin olun. Bunlar Elektrik İç Tesis Yönetmeliğinde belirtilmiştir.
    *Kiraladıkları mülklerdeki elektrik tesisatlarının en az 5 yılda bir kalifiye ve yetkin bir kişi tarafından kontrol ve test edildiğinden emin olun.
    *Muayene ve testi yapan kişiden, sonuçları veren ve bir sonraki muayene ve test için bir tarih belirleyen bir rapor alın.
    *Bu raporun bir kopyasını, inceleme ve testten sonraki 28 gün içinde mevcut kiracıya sağlayın.
    *Binayı yeniden kiraya vermeden önce bu raporun bir kopyasını yeni kiracıya verin.
    *Bu raporun bir kopyasını, bir kopya talebi aldıktan sonra 7 gün içinde belediyeye verin.
    *Bir sonraki muayene ve testi yapacak olan müfettiş ve test uzmanına vermek için raporun bir kopyasını saklayın.
    *Raporun iyileştirici veya daha fazla araştırma çalışmasının gerekli olduğunu gösterdiği durumlarda, bu çalışmayı 28 gün içinde veya raporda gerektiği belirtilmişse daha kısa bir süre içinde tamamlayın.
    *İşlerin tamamlanmasından sonraki 28 gün içinde kiracıya ve belediyeye iyileştirme çalışmalarının tamamlandığına dair yazılı onay verin.
  3. Elektrik Güvenliği Standartları Yönetmeliği Hangi Mülkler İçin Geçerlidir?
    Yönetmelik, ev sahibinin ikamet ettiği konut ya da bir kiracının bir mülkü ana ikametgahı olarak işgal etme hakkına sahip olduğu ve kira ödediği her durumda geçerlidir.
  4. Muayene
    Kontrolü gerçekleştirecek ‘nitelikli ve yetkin bir kişiyi’ nasıl bulurum?
    Yönetmelik, ev sahiplerinin mülklerindeki elektrik tesisatlarını en az 5 yılda bir aralıklarla kalifiye ve yetkin bir kişi tarafından kontrol ve test ettirmelerini şart koşuyor.
    Ev sahiplerinin nitelikli ve yetkin bir denetim elemanını nasıl seçebileceklerini kapsayan çalışma sektör paydaşları ile birlikte hazırlanarak yönetmelik taslağına eklenecektir.
    Elektrik tesisatı hangi standardı karşılamalıdır?
    Karşılanması gereken standartlar, iç tesis yönetmeliğinde belirtilmiştir.
    Yönetmelikler, bir ev sahibinin elektrik güvenliği standartlarının karşılanmasını sağlaması gerektiğini ve raporun gerektirmesi durumunda soruşturma veya iyileştirici çalışmaların yapılmasını sağlaması gerektiğini belirtir.
    Elektrik tesisatı sürekli kullanım için güvenli olmalıdır. Uygulamada, rapor soruşturma veya düzeltici çalışma gerektirmiyorsa, ev sahibinin daha fazla çalışma yapması gerekmeyecektir.
    Neler denetlenecek ve test edilecek?
    Kablolar, prizler (prizler), aydınlatma armatürleri ve Alçak Gerilim Panosu (veya sigorta kutusu) gibi mülkün ‘sabit’ elektrikli parçaları incelenecektir.
    Denetimde ne olacak?
    Muayene şunları gösterecektir:
    *Herhangi bir elektrik tesisatı aşırı yüklenmiş mi?
    *Potansiyel elektrik çarpması riskleri ve yangın tehlikeleri var mı?
    *Herhangi bir kusurlu elektrik tesisatı var mı?
    *Topraklama eksikliği var mı?
    Ocak, buzdolabı, televizyon vb. elektrikli aletler ne olacak?
    Yönetmelik elektrikli cihazları kapsamamakta, sadece sabit elektrik tesisatlarını kapsamaktadır.
    Ev sahibi ve kiracılar, kendi elektrikli cihazlarının güvenli olduğundan emin olmaktan sorumludur.
  5. Rapor
    Ev sahipleri, muayene ve testi yapan kişiden, sonuçlarını ve gerekli herhangi bir araştırma veya düzeltici çalışmayı açıklayan bir rapor (genellikle bir Elektrik Tesisatı Durum Raporu (ETDR)) almalıdır.
    Ev sahipleri daha sonra bu raporun bir kopyasını inceleme ve testten sonraki 28 gün içinde kiracıya sağlamalıdır.
    Yerel bir makam talep ederse, ev sahipleri talebi aldıktan sonraki 7 gün içinde bu raporun bir kopyasını onlara sağlamalıdır.
    Rapor, düzeltici çalışma veya daha fazla araştırma gerektiriyorsa, ev sahipleri, işin tamamlanmasından sonraki 28 gün içinde kiracılarına ve yerel makama işin yapıldığına dair yazılı onay vermelidir.
    Ev sahipleri, bir sonraki inceleme ve testi yapacak olan müfettiş ve test uzmanına vermek için raporun bir kopyasını saklamalıdır.
    Rapor ne gösterecek?
    Elektrik tesisatı sürekli kullanım için güvenli olmalıdır. Uygulamada, rapor soruşturma veya düzeltici çalışma gerektirmiyorsa, ev sahibinin daha fazla çalışma yapması gerekmeyecektir.
    Müfettişler, bir ev sahibinin iyileştirici çalışmaları nerede yapması gerektiğini belirtmek için aşağıdaki sınıflandırma kodlarını kullanacaktır.
    Kod 1 (E1): Tehlike mevcut. Yaralanma riski. Elektrik müfettişi, mülkten ayrılmadan önce herhangi bir E1 tehlikesini güvenli hale getirebilir.
    Kod 2 (E2): Potansiyel olarak tehlikeli.
    Daha Fazla Araştırma (DFA): Gecikmeden daha fazla araştırma yapılması gerekir.
    Kod 3 (E3): İyileştirme önerilir. Raporun tatmin edici sayılması için daha fazla düzeltici çalışma gerekli değildir.
    Raporda E1 veya E2 kodları tanımlanmışsa, düzeltici çalışma gerekecektir. Rapor, kurulumun sürekli kullanım için yetersiz olduğunu belirtecektir.
    Bir müfettiş daha fazla soruşturma çalışmasının gerekli olduğunu tespit ederse (DFA), ev sahibi de bunun yapılmasını sağlamalıdır.
    E3 sınıflandırma kodu, düzeltici çalışmanın gerekli olduğunu göstermez, yalnızca bu iyileştirme önerilir. Ev sahipleri iyileştirmeyi yapmak zorunda değildir, ancak yaparlarsa kurulumun güvenliğini artıracaktır.
    Yeni inşa edilen mülkler veya yeni elektrik tesisatları ne olacak?
    Bir mülk yeni inşa edilmişse veya tamamen yeniden restore edilmişse, ETS olarak tanımlanan bir Elektrik Tesisatı Sertifikasına sahip olmalıdır.
    Ev sahipleri, ETS’nin bir kopyasını kiracılara ve istenirse yerel makama verebilir. Ev sahibinin, Yönetmelik kapsamındaki görev veya görevlerine uyduğu sürece, ETS’nin yayınlanmasından sonraki 5 yıl boyunca daha fazla kontrol yapması veya rapor sunması gerekmeyecektir.
  6. İyileştirici Çalışma
    Rapor, yukarıda belirtildiği gibi iyileştirici çalışma veya daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyorsa, ev sahipleri yapılması gereken işleri 28 gün içinde veya raporda gerektiği belirtilmişse daha kısa bir süre içinde tamamlamalıdır. Ev sahipleri daha sonra işin 28 gün içinde kiracılarına ve yerel makama yapıldığına dair yazılı onay vermelidir.
    Düzeltme işini yapmazsam ne olur?
    Bir yerel makamın, bir ev sahibinin Yönetmeliklerdeki görevlerden bir veya daha fazlasını ihlal ettiğine inanmak için makul gerekçeleri varsa, ev sahibine düzeltici eylem gerektiren bir düzeltici bildirimde bulunmalıdır.
    Bir ev sahibinin bildirime uymaması durumunda, yerel makam düzeltici önlemlerin alınmasını sağlayabilir.
    Yerel yönetim, dava açma masraflarını ev sahibinden geri alabilir. Ev sahibi, masraf talebine karşı itiraz hakkına sahiptir.
    Bir kiracı içeri girmeme izin vermezse veya bir müfettiş bulamazsam ne olur?
    Bir ev sahibi uymak için tüm makul adımları attığını gösterebilirse, düzeltici bir bildirime uyma görevini ihlal etmez.
    Bir ev sahibi, kiracılarıyla ve elektrikçilerle yaptıkları tüm iletişimlerin kopyalarını, aldıkları cevaplar da dahil olmak üzere, işi düzenlemeye çalışırken saklayarak makul adımlar gösterebilir. Ev sahipleri, işleri düzenlemeye çalışırken kurulumun iyi durumda olduğuna dair sahip oldukları diğer kanıtları da sağlamak isteyebilirler. Bu, servis kaydını ve önceki güvenlik raporlarını içerebilir.
    Acil Düzeltici Eylem
    Rapor, acil düzeltici eylemin gerekli olduğunu gösteriyorsa ve ev sahibi bunu raporda belirtilen süre içinde gerçekleştirmediyse, yerel makam kiracının rızası ile iyileştirici çalışmalar yapabilir.
    Yerel makam, düzeltici eylemi üstlenmesi ve kiracıya en az 48 saat önceden bildirimde bulunması için nitelikli ve yetkin bir kişiyi yazılı olarak yetkilendirmelidir.
    İyileştirme çalışmalarının yürütülmesine ilişkin masraflar ev sahibinden geri alınabilir.
    Mali Cezalar
    Yerel makamlar, görevlerini ihlal eden ev sahiplerine 50.000 TL ye kadar mali ceza verebilir.
    Yerel makamların bildirimde bulunmasına, düzeltici önlem almasına veya mali cezaya itiraz edebilir miyim?
    Evet, ev sahipleri yerel bir makamın kararına itiraz edebilir.
    İlk etapta, ev sahiplerinin, düzeltici bir bildirime ve mali bir ceza verme niyetine karşı yerel bir makama yazılı beyanda bulunmaları için 21 günleri vardır. Düzeltici bildirim, yerel makam temsilleri değerlendirene kadar askıya alınır. Yerel makam, kararını 7 gün içinde ev sahibine bildirmelidir.
    Ev sahipleri daha sonra Birinci Derece Mahkemeye aşağıdakilere karşı temyiz hakkına sahiptir:
    *Yerel otorite tarafından düzeltici önlem alma kararı. İtiraz, düzeltici bildirimin sunulduğu günden itibaren 28 gün içinde yapılmalıdır.
    *Düzeltici eylemin ardından yerel otorite tarafından yapılan masrafların geri kazanılması talebi.
    *Yerel otorite tarafından acil düzeltici önlem alma kararı. İtiraz, işin başladığı günden itibaren 28 gün içinde yapılmalıdır.
    *Mali bir ceza.
    ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği / İSTANBUL