III. Ar-Ge Yaygınlaştırma Çalıştayı’nda Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu
Tamamlanmış veya tamamlanmak üzere olan EPDK tarafından desteklenen Ar-Ge projelerine ait çıktıların yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Enerji Uzmanları Derneği iş birliği ile Elder tarafından düzenlenen Ar-Ge Eğitimi ve Yaygınlaştırma Çalıştayı’nın üçüncüsü 31 Ekim – 2 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi.
Elektrik Dağıtım Şirketleri tarafından yürütülen EPDK destekli Ar-Ge Projelerine ait ürün ve çıktıların yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında EPDK koordinatörlüğünde, Enerji Uzmanları Derneği iş birliği ile Elder tarafından düzenlenen III. Ar-Ge Eğitimi ve Yaygınlaştırma Çalıştayı 31 Ekim – 2 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Elektrik dağıtım şirketlerinin tamamının yanı sıra çözüm ortağı firmalar ve akademisyenlerin de katılımıyla gerçekleşen çalıştay, EPDK Ar-Ge Komisyonu Başkanı Hacı Ali Ulutaş ve Elder Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan’ın açılış konuşmaları ile başladı. Çalıştaya Enerji Uzmanları Derneği tarafından organize edilen eğitimlerle devam edildi. Bu kapsamda, Enerji Uzmanları Derneği üyeleri ve TÜRKSMD temsilcisi tarafından katılımcılara yönelik verilen eğitimlerde; Ar-Ge Proje Başvuru Formunun Hazırlanmasına İlişkin Değerlendirme, Ar-Ge Usul Esasları ve Diğer Ar-Ge Uygulamaları, Ar-Ge Yaygınlaştırma Yatırımları ile Ar-Ge Projelerinde Sınai Mülkiyet Varlıkları ve Değerleme gibi konularda bilgilendirme yapıldı.
Çalıştayın ikinci gününde elektrik dağıtım şirketleri, yaygınlaştırılmasının fayda sağlayacağına inandıkları projelere ve tamamlanan ürünlerine ilişkin sunumları gerçekleştirdiler. Çalıştayın son gününde ise EPDK Yerli Yazılım Ekosistemi (YYE) Çağrısı kapsamında kabul edilen 2023 ve 2024 projelerinin kapsam ve amaçları çözüm ortağı firmalar tarafından tüm katılımcılara aktarıldı.
Etkinlik süresinde elektrik dağıtım şirketleri, kendilerine ayrılan stantlarda ürünlerini fiziki olarak tanıtma imkanı buldular. Katılımcılar, şirketlere ait stantları 3 gün boyunca ziyaret ettiler, projeleri karşılıklı değerlendirdiler ve incelediler. Fayda sağlayacağı düşünülen projelerin uygulanması için müzakereler yürüttüler. Bu suretle, çalıştayın temel hedefi olan Ar-Ge projelerinin yaygınlaştırılması bağlamında iş birliklerini geliştirme imkanını kullandılar.
III. Ar-Ge Eğitimi ve Yaygınlaştırma Çalıştayı kapsamında, toplamda 54 yaygınlaştırma projesi sunumu, 17 adette YYE projesi sunumu gerçekleştirildi.
“Ar-Ge’den taviz vermek yok”
Çalıştayın açış konuşmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı ve EPDK Ar-Ge Komisyonu Başkanı Hacı Ali Ulutaş, “Kurum Başkanımız Mustafa Yılmaz’ın da dediği gibi Ar-Ge alanında atılan her adım ve her harcamayı Türkiye’nin geleceğine atılmış bir yatırım, bir tuğla olarak görmekteyiz. Kriz dönemlerinde bile gelişmiş ülkelerin Ar-Ge bütçelerini, Ar-Ge alanında yapmış oldukları yatırımlarını kısmadıklarını ve bunun ülkelerin geleceğine ve refahına etkilerini görmüş bulunmaktayız. Ar-Ge çalışmalarından ödün vermeyen ülkelerin refah seviyelerinde kalıcı artış oluyor. Bu nedenle Ar-Ge’den taviz vermek yok” ifadelerini kullandı.
“Yeni teknolojiler Ar-Ge ile geliştirilebilir”
Teknoloji yatırımlarının Ar-Ge’siz olmaması gerektiğini belirten EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, “Elektrik dağıtım sektöründeki problemlerin yenilikçi ve teknolojik çözümlerden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Yeni teknolojiler ise Ar-Ge ile geliştirilebilir, bunun için sizin Ar-Ge yapmanızı ve daha da önemlisi Ar-Ge projelerini yaygınlaştırmanızı bekliyoruz. 2014 yılından bu yana Kurumumuzun Ar-Ge Komisyonu tarafından kabul edilen projelere ve bunların sonuçlarına baktığımızda epey yol aldığımızı da düşünüyoruz” diye konuştu.
“Daha verimli bir sektör oluşturmayı amaçlıyoruz”
Sektörde diyalog ve iş birliğine büyük önem verdiklerinin altını çizen EPDK Başkan Yardımcısı ve EPDK Ar-Ge Komisyonu Başkanı Hacı Ali Ulutaş, “Bizim arkadaşlarımız, EPDK personelimiz, grup başkanlarımız, uzmanlarımız sizlerle bir araya geliyor. Sorunlarınızı not alıyoruz ve bunların uygun görülen kısımlarını kurula intikal ettiriyoruz. Sektör olarak istişare kapsamında özellikle de derneklerimizden gelen taleplere önem veriyoruz. Bu kapsamda başvuruların daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi ve tabiri caizse hedefi 12’den vurmak amacıyla, geçtiğimiz yıl TEDAŞ’la başlayan süreçte projelerimizin içerisine diğer kamu kurumları ve özel sektörün yanında Enerji Uzmanları Derneğimizi de dahil ettik. Bununla, Ar-Ge çalışmalarında sektörle birlikte ortak bir akılla, Enerji Uzmanları Derneği eliyle de iş yapılarak sahaya uygun düzenleme, düzenlemeye uygun saha misyonunu daha etkin bir şekilde kullanabilmeyi sağlamaya çalışıyoruz. En nihayetinde daha verimli bir sektör oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.
“Mesafe katledilecek projeleri geliştirmenizi bekliyoruz”
Yapılacak çalışmalarda beklentilerinden bahseden Ulutaş, “Bundan sonraki başvuru dönemlerinde de yapacağınız Ar-Ge projelerini de ortak akılla ürettiğiniz, bir araya geldiğiniz gerek Elder ile gerek TEDAŞ ile gerekse de Enerji Uzmanları Derneği ile birlikte katma değeri yüksek tüm sektöre hitap eden saha düzenleme uygulama uyumunu sağlayacak özellikle de dağıtım şirketlerine bir adım dahi olsa mesafe kat ettirecek projeleri geliştirmenizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Elektrik dağıtım sektöründe bir Türkiye markası oluşturmaya yönelik daha hızlı adımlar atabiliriz”
Elder Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan ise elektrik dağıtım şirketleri olarak Türkiye’yi geleceğe hazırladıklarına vurgu yaptı. Erdoğan şunları anlattı: “Daha iyisini, daha güzelini yapma irademizi, şevkimizi artırıyoruz. Öyle ki artık birçok dağıtım şirketimiz kendi kuluçka merkezlerini kurmak suretiyle bu yolculukta, bu değişim, gelişim süreci içerisinde vites artırdılar. Kendilerini kutluyorum. Tüm şirketlerimizin de bu alana yatırım yapmalarını diliyorum. Umarım diğer şirketlerimizin, bütün şirketlerimizin hepsinin de yakın zamanda kuluçka merkezleri oluşturmak suretiyle elektrik dağıtım sektöründe bir Türkiye markası oluşturmaya yönelik daha hızlı adımlar atabiliriz.”
“Ar-Ge’den verilecek tavizin geleceğimizden taviz olacağını düşünüyorum”
Bazı durumlarda işletme bütçelerinin yetersiz kaldığı veya tasarruf tedbirleri uygulamak zorunda kaldıklarını bildiren Elder Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan şöyle devam etti: “Ar-Ge’den verilecek tavizin geleceğimizden taviz olacağını düşünüyorum. Ar-Ge yapmak hiç kuşkusuz zor. Ar-Ge kültürü oluşturmak daha da zor. Ar-Ge kültürünü korumak, oluşturmaktan daha da zor. Hele hele yaygınlaştırmak herhalde en zoru da yaygınlaştırma olmalı ki bugün bizim burada olmamızın nedeni de bu yaygınlaştırma anlayışını, kültürünü yapmış olduğumuz görüşmelerle, istişarelerle daha da pekiştirmek. Biz aslında dikmiş olduğumuz fidanların meyveye durduğunu görmek istiyoruz. Her birimiz münferiden fidan dikiyormuşuz gibi görünsek de esasında yaptığımız iş müşterek; bir Ar-Ge kültürü, bir Ar-Ge ekosistemi oluşturmak.”
“Ar-Ge projelerinin yürütülmesinde daha ileri bir aşamaya geleceğiz”
Elder Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan çok paydaşlı projelerin kolaylaştırılması için Elder olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır ve istekli olduklarını belirterek, “Dağıtım şirketlerimizin istifadesine sunulmak üzere yüklenici yani kolaylaştırıcı şirketlerin ve akademisyen havuzunun genişletilmesine yönelik bir çalışma içerisindeyiz. Yakın zamanda bu çalışmayı tamamlayarak sizlerin istifadesine sunmak istiyoruz. Yeni yaklaşımlarla yapacağımız çalışmalar ile ülkemizde ve sektörümüzde Ar-Ge projelerinin yürütülmesinde daha ileri bir aşamaya geleceğiz” şeklinde konuştu.
Toplamda 54 proje sunumunun gerçekleştirildiği III. Ar-Ge Eğitimi ve Yaygınlaştırma Çalıştayı kapsamında, Ar-Ge Proje Ödülünü almaya hak kazanan 3 şirkete ödülleri takdim edildi.
Proje Birincisi: Mekanik Gerilim Regülatörü Projesi ile Başkent Elektrik Dağıtım AŞ
Proje İkincisi: Süperkapasitör İçerikli Taşınabilir Tekli ve/veya Genişleyebilir Yapıda Enerji Depolama Sistemi Geliştirilmesi Projesi ile Dicle Elektrik Dağıtım AŞ
Proje Üçüncüsü: Pad-Mounted Trafo Merkezi Projesi ile Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ
Çalıştay kapsamında ayrıca 3 farklı kategoride Jüri Özel Ödülü de verildi. Bu ödüllere ait kategori başlıkları ve kazanan dağıtım şirketleri ise;
- En Yenilikçi Proje Kategorisi Jüri Özel Ödülü: Dağıtım Şebekesinde Nötr İletken Kopmalarını Tespit Edebilecek Cihaz Geliştirilmesi Projesi ile AKEDAŞ almaya hak kazandı.
- Ürün Tasarımı Kategorisi Jüri Özel Ödülü: Düşük Frekans Yöntemiyle Kablo Hatalarının Tespitine Yönelik Yerli Cihaz Geliştirilmesi Projesiile Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ almaya hak kazandı.
- En İyi Stant Kategorisi Jüri Özel Ödülü: Aras Elektrik Dağıtım AŞalmaya hak kazandı.