MCS Group İş Geliştirme Müdürü Yağmur Yıldız: Otomasyonun ve sanayide dijital dönüşümün önemi gün geçtikçe artıyor.

Sektörde önder firmaların başında yer alan 2005 yılında faaliyete başlayan MCS Group sanayide dijitalleşmenin önemine değiniyor. Bu konuda konuştuğumuz “MCS Group İş Geliştirme Müdürü Yağmur Yıldız” bizlere şunları söylüyor..

MCS Group İş Geliştirme Müdürü Yağmur Yıldız: Otomasyonun ve sanayide dijital dönüşümün önemi gün geçtikçe artmakta olduğunu görüyoruz. Günümüzde sanayi dünyası, hızla değişen pazar koşulları ve teknolojik gelişmelerle karşı karşıya. Bu bağlamda; otomasyon ve dijital dönüşüm, işletmelerin sürdürülebilirliği ve rekabet avantajı elde etmesi açısından kritik bir öneme sahip.

MCS Group olarak neler yapıyorsunuz?

2005 yılından beri sektör ayırt etmeden hem Türkiye’de hem de Globalde pek çok fabrikada gerçekleştirdiğimiz otomasyon ve sanayide dijital dönüşüm projelerimiz bulunmakta. Siemens’in hem endüstriyel otomasyonda hem de dijital dönüşümde çözüm ortağıyız. Siemens ile partnerlik çözümlerimiz arasında Simatic PLC Ürünleri, HMI Operatör Panel, SCADA Sistemleri, Simatic Scalans Endüstriyel Network Ürünleri, RFID ve Barkod Ürünleri, Servo Motor ve Sürücü Ürünleri, AC Servo Motor ve Sürücü Ürünleri ile Industrial Edge platformu bulunmaktadır. Özellikle sahadan veri toplama uygulamalarında kullandığımız Siemens Edge ve Enerji Takip ve İzleme son günlerde en çok talep konulardan biridir.

Bu ürünlerin hem satışını hem de projelendirmesini gerçekleştirmekteyiz.

Faaliyet alanlarımızda Elektrik Pano, Proje, Montaj ve İşçiliği, Makine ve Proses Otomasyon Yazılımları, Sanayide Dijital Dönüşüm Uygulamaları, CodeMaster Dijital Dönüşüm Platformu Uygulamaları, Kestirimci bakım, enerji izleme, performans, verimlilik, kalite takibi yer almaktadır.

CodeMaster Platformundan biraz bahseder misiniz?

CodeMaster kendi geliştirdiğimiz gerçek zamanlı izlenebilir, sürdürülebilir, somut avantajlar ve kazanımlar sağlayan bir Endüstri 4.0 uygulama platformudur. Üretim sahası ile yönetim arasında Endüstri 4.0 konseptine uygun bir köprü kurar. Bu platformla Enerji, Bakım, Üretim çıktıları gibi değerler başta olmak üzere değerli iş ortaklarımızın ihtiyaçlarına özgü her ister için spesifik çözümler sunmaktayız.

Hayata geçirdiğiniz bir projenizden örnek verir misiniz?

Türkiye ve globalde beyaz eşya sektöründe gerçekleştirdiğimiz “Akıllı Boyahane” projesinden bahsetmek istiyorum. Bu projede CodeMaster platformumuzu kullanarak Boyahane bölümündeki çamaşır makinelerinin ürün yaşam döngüsünün takibini sağladık.

Üretim sırasında harcanan enerji tüketiminin (elektrik, gaz, su ve hava) birim maliyetinin gerçek zamanlı izlenebilirliğini sağladık. Enerjiyi sadece birim maliyet olarak değil, makine ve proses bazında da izleyebilmekteyiz.

Projenin en güzel çıktılarından biri de enerji tasarrufu sağlamak ve sağladığımız tasarrufun parasal değerini anlık bir şekilde gösteriyor olmamız. Proses esnasında üretim izlenebilirliğinin sağlanmasıyla gerekli olmayan tüm süreçleri durdurarak sağladığımız enerji tasarrufunun parasal karşılığını değerli iş ortaklarımızla paylaşıyoruz. Tahmin edersiniz ki somut çıktılar görmek değerli iş ortaklarımızı ve haliyle bizi mutlu etmektedir.

Doğru Network Ağının ve Sistemin Kurgulanması Projenin Hayatı İçin Büyük Öneme Sahip!

Böylesine önemli çıktılar sağladığımız projelerin başarısı kesinlikle tesadüf değil.

İŞ BİRLİKLERİNE DİKKAT ÇEKTİ!

Tıpkı bir doktorun hastasına uyguladığı tedavi gibi fabrikadaki süreçlere de doğru tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Network ağının ve sistemin doğru kurgulanması, projenin hayatı için büyük öneme sahip. Güçlü bir network, veri toplama ve analiz etme süreçlerini kolaylaştırır. Gerçek zamanlı veri akışı, işletmelere daha hızlı ve bilinçli kararlar alma imkanı sunar. Bu da, üretim süreçlerinin optimize edilmesini ve maliyetlerin düşürülmesini sağlar.

Günümüz dünyasında, rekabetin artması ve pazar dinamiklerinin hızla değişmesi, firmalar arası iş birliklerinin önemini her zamankinden daha fazla artırmaktadır. İş birlikleri, hem küçük hem de büyük ölçekli işletmeler için çeşitli avantajlar sunar ve stratejik hedeflerin gerçekleştirilmesine yardımcı olur. MCS Grup olarak biz de iş birliğine önem veriyoruz. Farklı alanlarda pek çok iş ortağımız bulunmaktadır.

Son olarak Karbon Ayak İzi ile ilgili Çalışmalarınız Var mı?

Evet, çalışmalarımız var.

Son günlerdeki en önemli konulardan birisi. Biliyorsunuz ki AB yasasına göre Sınırda Karbon İşletmeler için ek bir maliyet oluşturacak. Biz anlık izlenebilirlik sistemlerimizle son yaptığımız projelerimizden birinde üretim sırasında harcanan elektrik ve gaz tüketimlerinden karbon emisyonu hesapladık. Gerekli olmayan proseslere müdahale ederek CO2 salınımını engelledik. Engellediğimiz CO2 sayısı ve kurtardığımız ağaç sayısı her geçen gün artmaktadır.

Hem işletmelere hem de doğaya katkı sağlamaktan son derece mutlu ve gururluyuz.