İçinde bulunduğumuz dijital çağda, elektronik cihazlara olan bağımlılığımız hiç bu kadar fazla olmamıştı. İster evden çalışıyor olalım ister çevrimiçi öğrenime katılıyor olalım veya e-spor heyecanının tadını çıkarıyor olalım, enerjinin kesildiği durumlarda kesintisiz güce ihtiyaç duymaktayız. Ancak artan güç talebiyle birlikte oluşan elektrik kesintileri ve gerilim dalgalanmalarına kullandığımız elektronik cihazları bu konuda savunmasız hale getiriyor.
Bu noktada Kesintisiz Güç Kaynaklarının (UPS) kullanımı devreye giriyor. UPS’e yatırım yapmak, elektrik kesintisi veya dalgalanma sırasında veri kaybını ve ekipman hasarını önlemenin basit, aynı zamanda uygun maliyetli bir yoludur. Peki doğru UPS seçimini nasıl yapabilirsiniz?
Bu konuda bir uzmandan tavsiye almak, ihtiyaçlarınızı karşılayacak doğru UPS’i seçmenize ve satın almanıza yardımcı olacaktır. Doğru soruları sormanıza yardımcı olacak önemli ipuçlarını aşağıda paylaşıyoruz.
1. Korumanız gereken cihazları belirleyin
PC’ler, yönlendiriciler ve oyun konsollarından ev sineması çözümleri ve güvenlik sistemlerine kadar UPS, evinizdeki veya ofisinizdeki çok çeşitli cihazları koruyabilir. Kısa süreli bir güç dalgalanmasının bile hassas elektronik ekipmanınıza ciddi zarar verebileceğini unutmayın. UPS, elektrik kesintilerinde cihazlarınızın çalışır durumda kalmasını sağlayarak işlerinizi kaydeder ve veri kaybını önler.Faydalı ipucu: Lazer yazıcıları doğrudan UPS’e bağlamaktan kaçının. Düşük gerilim, akünün zamanından önce bitmesine neden olacak şekilde sık sık akü transferine neden olabilir. Bunun yerine akım korumalı prizler kullanın.
2. İhtiyacınız olan koruma düzeyini göz önünde bulundurun
Çeşitli UPS topolojileri, güç problemlerine karşı farklı düzeylerde koruma sunar. Standby veya off line UPS’ler aşırı gerilim koruması sağlar ve elektrik kesintisi durumunda akü moduna geçer; bu da onları LED ekranlar, yerleştirme istasyonları, modemler ve yönlendiriciler gibi ekipmanlar için ideal kılar. Line-interactive UPS’ler, şebeke gerilimini gerektiği gibi artırarak veya azaltarak gerilimi düzenler. Bu özellik de onları, dengesiz güç kaynaklarının veya sık fırtınaların olduğu alanlardaki üst düzey PC’ler ve diğer değerli, hassas elektronik cihazların koruması için uygun hale getiriyor.
3. Güç gereksinimlerini anlayın
UPS seçerken güç birimi Watt ile gerilim birimi volt ve akım birimi amper (VA) arasındaki ilişkiyi anlamak önemlidir. Watt değeri mevcut gerçek güç miktarını temsil eder. Ev ve ofis UPS’lerinin çoğu 450 ile 2200 VA arasındadır. Kesinti sırasında aşırı yüklenmeyi önlemek için UPS, bağlı her cihaz için toplam maksimum watt değerini desteklemelidir. Bağlı ekipmanınızın tahmini güç gereksinimlerinden %20 daha yüksek çıkış kapasitesi (VA) değerine sahip bir UPS seçin.
Faydalı İpucu: Bir UPS’i asla kapasitesinin %80’inden fazla yüklemeyin. Bu yöntem, en yüksek koşullara ulaştığınızda bir tampon sağlamanın yanı sıra, zamanla meydana gelen normal akül bozulmasını da hesaba katacaktır.
4. Çıkış sayısını kontrol edin
UPS sisteminin tüm ekipmanınızı beslemeye yetecek kadar çıkışa sahip olduğundan emin olun. Örneğin, yakın zamanda geliştirilen 3S Gen2 UPS, 6 veya 8 çıkış prizine sahiptir. Bunların yarısı aşırı gerilim ve akü korumasına, diğer yarısı ise yalnızca aşırı gerilim korumasına sahiptir. Hatta bazı modeller, elektrik kesintileri sırasında mobil cihazlarınızı şarj edebilmeniz için ekstra USB bağlantı çıkışları ile donatılmıştır.
Faydalı ipucu: UPS’in aşırı yüklenmesine neden olabileceğinden, UPS uzatma kablosuna birden fazla cihaz bağlamaktan kaçının.
5. Gürültü tolerans seviyesini göz önünde bulundurun
Bazı UPS sistemleri, özellikle ağ dolapları, sunucu odaları ve endüstriyel ortamlar için tasarlanmış olanlar şaşırtıcı derecede yüksek ses çıkarabilir. Konsantrasyon sağlamak veya konferans görüşmeleri için sessiz bir ortama ihtiyacınız varsa, UPS’in gürültü özelliklerini (dBA olarak ölçülür) kontrol ettiğinizden emin olun. 3S Gen2 ve Ellipse ECO gibi bazı UPS modelleri çok sessiz çalışma özelliğine sahiptir. 5E Gen2 UPS, 1200VA’ya kadar fansız bir UPS’tir ve bu da size sessiz çalışma için başka bir seçenek sunar.
6. Tesisatınızı planlayın
Bir UPS sisteminin, ısıyı uygun şekilde dağıtmak için uygun alana ihtiyaç duyar. Bu nedenle UPS’i kapalı bir alana kurmaktan kaçının. Yer sorunu varsa Ellipse ECO gibi aşırı gerilim korumalı, şık tasarımlı bir UPS düşünebilirsiniz. İnce form faktörü, küçük alanlara kolayca sığmasını sağlar, kule-tower veya masaüstü monitör standı olarak kullanılabilir.
Faydalı ipucu: Yüksek sıcaklıklar akü ömrünü önemli ölçüde etkileyebilir.Bu nedenle kesintisiz güç kaynağınızın (UPS) yeterli havalandırmaya sahip olduğundan emin olun.
7. UPS’inize hızlı erişim
Kritik bilgilere anında erişim için LCD arayüzlü bir UPS ünitesi tercih etmeniz gerekiyor. Bu ekranlar, akü çalışma süresi ve kesinti takibi gibi UPS sisteminin çalışmasına ilişkin önemli verileri sağlıyor. Eaton’ın Ellipse PRO UPS’si gibi bazı modeller ayrıca kullanıcıların çıkış gerilimi, sesli alarm ve güç girişi hassasiyeti gibi parametreleri yapılandırmasına da olanak tanıyor.
8. Garanti süresini- kontrol edin
Ev kullanımı için UPS modellerini karşılaştırırken garantiyi inceleyin. Ne kadar bir garanti süresine sahip? Hem UPS’i hem de akülerini kapsıyor mu? Kargo dahil mi? AkülerPiller kullanıcı tarafından değiştirilebilir mi? Örneğin Eaton ürünleri hem UPS ünitesini hem de akülerini kapsayan sektör lideri, kapsamlı bir garantiyle size sunuluyor. Ayrıca, profesyonel yardım hattı desteğinin yanı sıra elektronik parçaların ve akülerin standart değişimlerini ve onarımlarını da içeren uzatılmış garanti planları da sunyor.
9. Yazılım ile güçlendirilmiş koruma
UPS akü yedeklemeleri, bağlı ekipmanı güç anormalliklerinden korur ve elektrik kesintisi sırasında yedek kaynak olarak hizmet eder. Ancak akünün süresi dolmadan elektrik geri gelmezse, daha fazla koruma sağlayamazlar. Eaton UPS’i Eaton’ın UPS ortağıyla eşleştirerek veri kaybı önlenebilir. Yazılım, kapatma parametrelerinin kolay yapılandırılmasına ve UPS ayarlarına kullanıcı dostu erişime olanak sağlıyor.
Bu dokuz temel ipucu, eviniz veya ofisiniz için mükemmel UPS’i seçmenize ve satın almanıza yardımcı olacaktır.
Eaton Hakkında
Eaton, faaliyet gösterdiği her yerde insanların yaşam kalitesini iyileştirmeyi ve çevreyi korumayı ilke olarak benimsemiş bir güç yönetimi şirketidir. Veri merkezleri, enerji dağıtım şirketleri, makine imalatı, konut, havacılık ve uzay ve mobilite gibi pazarların yanı sıra, endüstriyel ve ticari pazarları da ürün ve teknolojilerimizle destekliyoruz. İşimizi doğru yapma, sürdürülebilir şekilde çalışma ve müşterilerimizin gücü bugün ve gelecekte yönetmelerine yardımcı olma taahhüdümüz bize bu yolculuğumuzda rehberlik ediyor. Eaton olarak bizler, elektrifikasyon ve dijitalleşmenin küresel büyüme trendlerinden yararlanarak gezegenin yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırıyor, dünyanın en acil güç yönetimi sorunlarının çözülmesine yardımcı oluyor ve hem paydaşlarımız hem de toplumun tamamı için en iyi çözümleri hayata geçiriyoruz.