Tek Dünya Karadeniz Vakfı Toplumsal Fayda ile Dünyaya Açılıyor

Tek Dünya Karadeniz Vakfı, toplumların iyileştirilmesi ve kalkınması hedefiyle başladığı yolculuğun lansmanını 22 Nisan Dünya Günü’nde gerçekleştirdi. Coğrafi sınırları aşarak birçok ülkede faaliyet gösteren vakıf; eğitim, ekonomik kalkınma ve yaşam desteği alanlarını odağına alarak toplumsal fayda yaratmayı amaçlıyor.

1948 yılında Karadeniz Holding’in temellerini atan merhum Rauf Osman Karadeniz’in, “Dünyada barış ve kardeşlik içinde birlikte üreterek yaşamak ve bunu yüksek ahlaki ve insani değerler ile yapmak” olarak tanımladığı “tek dünya” felsefesi, bugün tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu dayanışma, iş birliği, toplumsal fayda yaratma felsefesini yansıtıyor. Faaliyet gösterdiği ülkelerde yürüttüğü toplumsal fayda projelerinde hareket noktasını “toplumların iyileştirilmesi ve kalkınması” olarak tanımlayan Karadeniz Holding, bu hedefini Tek Dünya Karadeniz Vakfı ile yaygınlaştırmayı ve güçlendirmeyi hedefliyor.

Bu felsefeden yola çıkarak, Tek Dünya Karadeniz Vakfı’nın lansmanı, dünyamızın karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çekmek ve bu tehlikelere karşı birlikte harekete geçmek için küresel bir çağrı niteliğinde olan 22 Nisan Dünya Günü’nde gerçekleşti. Vakfın lansmanı Karadeniz Holding’in dünya genelindeki ofislerinde ve faaliyet gösterdiği ülkelerde de kutlandı. Kimsenin geride bırakılmadığı daha iyi bir geleceğe katkı vermenin önemine inanan Tek Dünya Karadeniz Vakfı, coğrafi sınırları aşarak, eğitim ve sağlık gibi temel insan haklarını sağlamaya odaklanıyor.

Tek Dünya Karadeniz Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz, “Kadınların ve kız çocuklarının eğitimine ve güçlendirilmesine odaklanarak, eşitlik ve sürdürülebilirliğin sadece idealler değil, herkes için gerçekler olduğu bir geleceğe yatırım yapıyoruz” diye konuştu. Tek Dünya Karadeniz Vakfı sürdürülebilir ve eşitlikçi bir dünya yaratma taahhüdünü eğitim, sağlık ve sosyal refah projeleriyle her geçen yıl daha ileri taşımayı hedefliyor.

Eğitimde fırsat eşitliği

Sosyal kalkınmanın ve değişimin doğal öncüleri olan kadın ve kız çocuklarının eğitimine ve hayata hazırlanmasına yönelik çalışmalara ağırlık veren vakıf, faaliyet gösterdiği ülkelerde fırsat eşitsizliğine maruz kalan kadın ve kız çocuklarının eğitim ve ekonomiye katılımına öncelik vererek, yerel ekonomileri güçlendiren projeleri destekliyor. Vakıf kurulmadan önce, Türkiye’de başta ÇATOM aracılığıyla öğrencilere verdiği burs desteği olmak üzere eğitim alanında pek çok proje hayata geçiren Karadeniz Holding; yurt dışında ise yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları aracılığı ile sürdürülebilir eğitim projelerine imza attı. Eğitimin temel bir insan hakkı olduğuna inanan grup, bugüne kadar bu alana 2.5 milyon dolardan fazla bütçe ayırmış durumda. Başta kız çocukları olmak üzere, gençlere ilköğretimden başlayıp üniversiteden mezun olana dek destek olarak, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor.

İnsani yardımda yenilikçi yaklaşım: Lifeshipler

Tek Dünya Karadeniz Vakfı, insani yardım sürecinde ise yenilikçi yaklaşımları hayata geçirmeye hazır.  “İnsani acil müdahale aracı” olarak tanımlanan Lifeshipler, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşebilecek doğal afetlerin ya da insani krizlerin hemen sonrasında afetzedelerin kalıcı hayatlarına geçiş süreçlerinde kullanılması için planlandı. Acil durumlarda 2.500 kişiye kadar insanın barınmasını sağlayan; 4-8-12 kişilik odalardan oluşan; aynı zamanda reviri, spor ve sosyal alanları, yemekhanesi bulunan; kendi kendine yetebilen “yüzer yaşam kentleri” olarak tasarlandı.

Lifeshiplerin ilki olan Süheyla Sultan, bundan altı yıl önce olası bir İstanbul depremi için hazırlanmışken; Rauf Bey ise depremden sonra çok kısa bir süre içerisinde katamarandan Lifeship’e dönüştürüldü. Tarihimizin en büyük deprem felaketinin hemen ardından Hatay İskenderun’a gönderilen Lifeship Süheyla Sultan’da, bugüne kadar 12.000’den fazla depremzede misafir edildi. Lifeshiplerde çocuk kreşleri, psikolojik danışma merkezleri, kadın misafirlerin hem meslek öğrendikleri hem de beceri geliştirebildikleri, içinde terzi ve kuaförlük atölyelerinin de yer aldığı halk eğitim merkezi, ihtiyaçlarını ücretsiz olarak bulabilecekleri sosyal market, büyük bir futbol sahası gibi birçok tesis de bulunuyor. Bölgeye gönderilen ikinci Lifeship olan Rauf Bey ise lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan depremzede öğrenciler için yatılı okul olarak başladığı görevini bugün Hatay’da yatakhanesi ve okul binası zarar gören Osman Ötken Anadolu Lisesi olarak sürdürüyor.

Yüzer alt yapılardaki uzmanlığını, insani yardım alanında kullanan Grubun her iki gemisi de bugün hala Hatay İskenderun’da hizmet veriyor. Vakfın küresel erişimi oldukça geniş bir coğrafyaya yayılıyor. Yerel toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan projeler, Brezilya’da balıkçıların lisans almaları için gerekli eğitim programlarından, Afrika ülkelerinde tarımla uğraşan kadınların ekonomik hayatlarına destek vermeye kadar farklı alanlarda fayda yaratıyor.

Sürdürülebilirlik için iş birliği

Ekonomik değerin her sosyal paydaş için sürdürülebilir ve adil koşullar altında oluşturulması gerektiğine inanan vakıf, dünyada anlamlı bir değişim yaratmadaki rolünü her alanda geliştirmeye odaklanıyor. Resmi zorunluluklar olmaksızın, sadece gelecek nesillere karşı köklü bir sorumluluk duygusuyla hayata geçirilen Gana ve Brezilya’daki Karpowership Ormanları bu girişimlerden sadece birkaçını oluşturuyor.

“Tek Dünya” prensibi uyarınca dünyanın her yerinde olumlu etki yaratma amacında olan Grup, Birleşmiş Millet Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden “iş birliği yaratmak” prensibi uyarınca Dünya Bankası ile önemli bir ortaklığa da imza atmak üzere. Dünya Bankası ile yapılan bu iş birliğiyle toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmenin yanı sıra kadınların bilim, mühendislik ve matematik alanlarındaki eğitim ve iş hayatlarına destek verilmesi amaçlanıyor.

Karadeniz Holding Hakkında:

76 yıllık köklü bir geçmişi olan Karadeniz Holding, Powership olarak adlandırılan dünyanın tek ve en büyük yüzen enerji santrali filosuna sahip. Güney Amerika’dan Afrika ve Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada Powershipler aracılığıyla elektrik üreten grup, enerji sektöründe sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da başarılı şirketleri arasında yer alıyor. Entegre bir enerji şirketi olarak 2.600 çalışanıyla 14 ülkede faaliyet gösteren ve 6.000 MW kurulu güce sahip 40 Powershipten oluşan filosuyla hizmet veren Karadeniz Holding, dünya genelinde 10 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyor. 4 kıtada ürettiği kesintisiz, güvenilir ve temiz enerjinin yanı sıra hayata geçirdiği sosyal projelerle de ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmalarında önemli bir rol oynuyor.

1996 yılında adım attığı enerji sektöründe pek çok ilke imza atan grup, kısa zamanda sektörün öncüleri arasında yerini aldı. Türkiye’nin ilk toptan elektrik satış lisansını alan Karadeniz Holding, ülkenin ilk sınır ötesi elektrik ihracatını ve Avrupa’dan elektrik ithalatını gerçekleştiren özel şirketi oldu.

Türkiye’de jeotermal ve güneş santralleri yatırımlarına devam eden Karadeniz Holding, yenilikçi iş çözümleriyle, her işinde toplumsal ve çevresel faydayı ön planda tutuyor.

Tek Dünya Karadeniz Vakfı Hakkında:

Karadeniz Holding’in kuruluş felsefesi Tek Dünya, “Dünyada barış ve kardeşlik içinde birlikte üreterek yaşamak ve bunu yüksek ahlaki ve insani değerler ile yapmak” olarak tanımlanıyor. Tek Dünya Karadeniz Vakfı’nı 5 Ağustos 2023’de kuran Holding, ilhamını kurucusu merhum Rauf Osman Karadeniz’in şu dizelerinden aldı.

DİYORUM

Olsaydı

Devler misali ellerimiz,

Devler misali kollarımız,

Sarsaydık diyorum dünyayı,

Sarsaydık denizleri, gökleri,

Bütün mevsimleri,

Bütün çiçekleri,

Ve bütün güzellikleri…

Diyorum yoksa da

Dev gibi ellerimiz, kollarımız,

Yine bizde sayılır

Bütün bu güzellikler zira

Bir değil, bin dünya taşır bizim kalplerimiz

Bitmeyen baharlarla doludur

Gönül bahçelerimiz…

Vakıf, özellikle eğitimde fırsat eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların sosyoekonomik hayatlarını güçlendirmek amaçlarıyla toplulukların refahına odaklanıyor ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı hedefliyor.