Enerji verimliliği endüstride rekabette avantaj sağlıyor
Enerji maliyetlerinin önemli bir kısmının endüstriyel alanlarda gerçekleştiği günümüzde, özellikle uluslararası rekabet gücü açısından önemli olan enerji verimliliği, şirketlerin ana gündemine yerleşiyor ve enerji tasarrufuna yönelik önlemler artıyor. Kablosuz endüstriyel IoT alanında uzmanlaşan Skysens, enerji verimliliğini artırmak ve maliyetleri aşağı çekmek açısından önemli rol oynuyor
Çağımızın endüstriyel anlayışı rekabet edebilir olmayı gerektiriyor. Her üretici üretimi ve kaliteyi artırırken, enerji verimliliğini de artırmayı amaçlayarak endüstrideki yüksek rekabet dünyasında öne çıkmaya çalışıyor. Üretim sürecinde enerji verimliliğini artırmak için yalıtım, kontrol sistemleri, aydınlatma gibi alanlarda uzun yıllardır uygulananan çalışmaların dışında yeni teknolojilere de ihtiyaç artıyor. Skysens’in IoT sistemleri, enerji verimliliğini artırmak ve enerji tüketim maliyetlerini aşağı çekmek açısından önemli rol oynuyor. Böylece gereksiz tüketimin önüne hızlıca geçilebilirken, yatırım geri dönüşü de hızlı bir şekilde alınıyor.
“Enerji tüketimi takibi sistemlerimizle verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek mümkün”
IoT çözümlerinin azalttığı maliyetlerin yanı sıra endüstriyel verimliliğe etkisine de vurgu yapan Skysens Kurucu Ortağı Burak Polat, “Fabrikalardaki enerji tüketimi standart otomasyon sistemleri ile belirli seviyelerde takip edilebiliyor, örneğin bir fabrikanın toplam enerji tüketimini mevcutta kullanılan sistemler aracılığıyla takip etmek mümkün. Fakat bu sistemlerle, makine ya da ekipman bazında takip enerji tüketimi takibi yapmak, hem çok zor hem de çok maliyetli. Ekipman bazında takiplerin yapılamaması da fabrikalarda olması gerekenden daha fazla enerji tüketen, çalışmadığı halde bekleyen ya da üretim saatleri dışında açıkta kalan makineler nedeniyle fazla enerji tüketiminin yapılmasına sebep oluyor. Endüstriyel alanlarda kullanılacak, kendi teknolojimizle geliştirdiğimiz enerji takip sistemleri ile her ekipmanın ve makinenin ayrı ayrı enerji tüketimlerini takip edebiliyoruz, bunları karşılaştırıp, anomalileri, fazla ve gereksiz tüketimleri tespit edebiliyoruz. Bu sayede üretim alanlarındaki verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek mümkün oluyor” dedi.
Hızlı yatırım geri dönüşü
Uygun maliyetli ve tak-çalıştır çözümleri ile yapılan yatırımın çok kısa sürede geri dönüşünün alınmasının mümkün olduğunu, farklı endüstriyel alanlarda bu uygulamaları yaptıklarını ve verimliliği artırmaya yardımcı olduklarını belirten Polat, “Üretim yapılan ürün çeşidinden ve sektörden bağımsız olarak enerji verimliliği tüm endüstriyel alanlar için oldukça önemli bir konu, ülkemizdeki toplam enerji tüketiminin yüzde 40’ını üretim tesislerindeki tüketim oluşturuyor ve rakamlar oldukça yüksek. Dolayısıyla bu boyutta enerjilerin harcandığı fabrikalarda gereksiz tüketimlerin önüne geçmek, üretim maliyetlerini düşürüp hem fabrikanın hem de ülkemizin gelirinin artmasını destekliyor” diyerek sözlerini sonlandırıyor.