Endüstiyel Solar Çatılarda Dijital Dönüşüm Nasıl Olacak?

Yakın gelecekte, elektrik üreten ve tüketen çatıların blockchain altyapılı uygulamalarla bağlantı kurup, kendi aralarında güneş elektriği alışverişi yapacak.

İlk adımlarından biri olan, güneş enerjisine dayalı kripto para birimi SolarCoin konseptini anlatmak üzere Francois Sonnet de bu sene 3 Mayıs 2018 tarihinde 3’üncüsü gerçekleştirilecek Solarçatı konferansına katılıyor.

22 senedir başta güneşten elektrik üretimi olmak üzere, temiz enerji kaynaklarının tanıtılması, tabana yayılması ve kurulu kapasitesinin artması için çalışan Solarbaba’nın geleneksel Solar Çatı konferansı bu yıl 3’üncü kez; Asunim TürkiyeSMA Solar Technology AG ve Zorlu Solar destekleri ile 3 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştiriliyor. Solarbaba organizatörlüğünde ICCI Powered by POWER-GEN 2018 bünyesinde gerçekleştirilecek ücretsiz konferansın bu seneki odak noktası endüstiyel solar çatılar olacak. Fütürist Ufuk Tarhan’ın da konuşmacı olarak katılacağı etkinlikte çeşitli sektörlerden öncü konuşmacıların yanı sıra güneş enerjisine dayalı kripto para birimi SolarCoin Kurucusu Francois Sonnet de “SolarCoin” konseptini, güneş enerjisi ve blockchain ilişkisini anlatacak. 

Okul, ofis binaları, oteller, camiler, kamu binaları, belediyeler, seralar, organize sanayi bölgeleri, fabrikalar, hastaneler, alışveriş merkezleri, üniversiteler, havaalanları, depolar gibi çok sayıda çeşitli işletme çatısı ve cephesi her gün yoğun miktarda güneş ışığına maruz kalıyor. Ülkemizde, bu binaların artık aynı zamanda elektrik üreticisi konumuna dönüşmeleri için mevzuatlarda son zamanlarda kolaylaştırıcı düzeltmeler de yapılıyor. En az 10 GW gücünde bir kapasiteye sahip olduğu tahmin edilen endüstriyel çatıların en kısa zamanda güneşten elektrik üretebilmesi Türkiye ekonomisi ve istihdamı için de büyük önem taşıyor. Özellikle cari açığın azaltılması, istihdama katkı sağlanması, kayıp-kaçak problemlerinin önüne geçilebilmesi, arz güvenliği, yerli-milli-katma değerli ve ihraç edilebilir teknoloji üretimi için de ideal bir uygulama alanı sunan çatıların masaya yatırılacağı etkinlikte sektörün öncü dernekleri de konuşma yapacak. Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem ÖzkökGüneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik ve Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü – GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli’nin açılış konuşmaları ile başlayacağı etkinliğin ana başlığı “dijitalleşme” olacak.

Solar Çatıların Dijital Dönüşümü

Çatılarda üretilen fazla elektriğin depolanması, çatıların birbiri ile iletişimi ve kendi aralarında güneş elektriği alışverişi yapabilmeleri, blockchain teknolojisine dayalı SolarCoin gibi birimlerin yaratılması ve elektrikli arabaların zaman içerisinde sistemin doğal bir parçasının olması gibi yakın geleceğin önemli başlıklarının ele alınacağı etkinlikte SolarCoin Kurucusu Francois Sonnet de geleceğin kripto para birimi ile güneş enerjisi arasındaki ilişkiyi anlatacak. Doğrulanmış her bir MWsaat güce karşılık tesis sahiplerine 1 SolarCoin verilmesi fikrine dayanan “SolarCoin”, diğer kripto para birimlerinin aksine detayları ve para transferlerini şeffaf bir şekilde gösteren sistemde işliyor

Güneş Enerjisinde Teşviksiz Yeni Dönem

Dünyada bugüne kadar güneş enerjisinde birçok ülkede devlet teşvikleri önemli bir yer teşkil ediyordu. Yeni dönemde ise teşvikler yerini yeni çözümlere bırakacak. Solarbaba Kurucusu Ateş Uğurel bu konuda; “Bu yüzden her bireyin ve kurumun kendi elektrik ihtiyacını ister çatısında ister arazisinde olsun temiz enerji kaynaklarından üretmesi esaslı ihtiyaç olacak. KurumsalSolar isimli model, önümüzdeki senelerde dünyanın birçok ülkesinde tanıklık edeceğimiz bir model. Elektrik üreticisi ile elektrik tüketicisini SolarKontrat adını verebileceğimiz standart bir blockchain tabanlı anlaşma ile aracısız bir araya getiren liberal piyasa koşulları, aynı zamanda dijital devrimin de önemli bir adımı olacak” sözleri ile konferanta konuşulacak konulara dair bilgi verdi.

Asunim Türkiye Genel Müdürü Umut Gürbüz, SMA Solar Technology Güney Avrupa Bölge Yöneticisi Valerio Natalizia ve Zorlu Enerji Grubu Solar Direktörü Evren Evcitile Zorlu Enerji Grubu Solar Teknik Müdürü Halil Oral’ın kendi anlatımları ile Türkiye’ye ve geleceğe sağlayacağı katkıları konuşacakları konferansta masaya yatırılacak başlıklar arasında şunlar yer alıyor:

  • Çatı üstü güneş enerjisi santrali uygulamalarında güncel mevzuat
  • İkili sözleşme
  • Çatı kiralama
  • İklim değişikliği ve güneş yatırımlarına etkisi
  • Netmetering – mahsuplaşma
  • Çatılarda yıldırım ve yangın koruma
  • Kullanılan kablo-konnektör detayları
  • Denetim, bakım ve servis süreci
  • Çatıya özel ürün geliştirme
  • Sigorta süreci
  • Çatıların mevcut durumu, sorunlar ve çözüm önerileri
  • Farklı finans yöntemleri
  • Çatı üstü GES kurulumu yapan şirketlere pazarlama-itibar-mali avantajlar
  • Blockchain uygulamaları
  • Doğru inverter seçimi
  • Elektrik depolama teknolojilerindeki gelişmeler
  • Konu ile ilgili simülasyon ve üretim/tüketim takip yazılımları

Konferansın detayları ve katılım başvurusu için http://www.solarbaba.com/solarcati/sayfası ziyaret edilebiliyor.