Toprak direnci ölçümü

Toprak elektrodu ve topraklama sistemleri binalarda ve endüstriyel alanlarda güvenlik sağlamada en önemli unsurlardan biridir. Eğer herhangi bir toprak elektrodu sistemde mevcut değilse insanların güvenliği tehlikededir ve cihazlar/ekipmanların zarar görme ihtimali mevcuttur..

Buna rağmen toprak elektrodu tek başına can güvenliği sağlayamaz. Güvenliğin sağlanması için düzenli ölçümlemeler sistemin sağlıklı çalışması açısından şarttır.
Sistemin topraklama tipine, sistemin tipine (bina, endüstriyel,şehir, kırsal alan vs) göre birçok topraklama ölçüm metodu mevcuttur.

Neden Topraklama Gerekli ?
Topraklama sistemi, panoların, cihazların ve makinaların belirlenen noktaları ile toprak elektrodu arasında iletken bir bağlantı kurmak olarak tanımlanabilir. Bu Toprak elektrodu iletken bir parça olarak toprağa gümülür ve toprak ile elektriksel bir bağlantı gerçekleştirir.
Topraklama, cihazlar ile toprak arasında iletken bir bağlantı kurarak, cihazlarda meydana gelebilecek yalıtım arızaları gibi nedenlerde cihaz gövdesinin toprakla irtibatlanmasıdır.Bu şekilde insanlar için herhangi bir problem ortaya çıkmaz zira hata akımı toprağa doğru akacaktır. Eğer herhangi bir topraklama mevcut değil ise, bu cihaza dokunan insan üzerinden hata akımları akacağından, bu akımın seviyesine bağlı olarak ölüm olayları meydana gelebilir. Bu nedenle topraklama sayesinde, kaçak akımlar güvenli bir şekilde toprağa yönelir ve eğer otomatik bir açma sistemi ile irtibatlanır ise, elektrik sistemi güvenli bir şekilde kesilir. Bu nedenle doğru bir topraklama insanların hayatını koruma anlamında önemli olduğu gibi, cihazların ve yatırımların korunması anlamında hayati önem taşır.

Yazının Tamamı İçin TIKLAYINIZ

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......