ABB yeni S-ARC1 Ark Hatası Algılama Cihazı’nın (AFDD) lansmanını gerçekleştirdi.

Günümüzde, evlerde ve iş yerlerinde kaza sonucu çıkan yangınların sayısının artmasına istinaden ABB, entegre minyatür devre kesicili (MCB) yeni S-ARC1 Ark Hatası Algılama Cihazı’nın (AFDD) lansmanını gerçekleştirdi.

Avrupa’daki hatalı elektrik tesisatının neden olduğu yangın sayısının iki milyondan fazla olduğunun ve 126 milyar Euro’nun üzerinde yangın hasarına yol açtığının tahmin edildiği günümüzde, konutlar ve ticari yapılar için daha iyi yangın koruması sağlamak önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Almanya, Avrupa’da AFDD’nin elektrik tesisatlarında kullanımını zorunlu hale getiren ilk ülke olacaktır (18 Aralık 2017’den itibaren). Ev ve bina güvenliği konusundaki tecrübelerinden yararlanan ABB, insanlara, binalara ve yeri doldurulamaz kıymetli eserlere karşı tam koruma sağlamak için yeni S-ARC1 serisini piyasaya sunmuştur. Bu yeni seri, elektrik tesisatlarındaki hasarlarla tetiklenen en yaygın tehlikeleri önceden tespit edilebiliyor ve böylece yangın riskini en aza indiriyor.

Ürün standardı olan IEC / EN 62606’ya göre bir AFDD, ark arızası tespit edildiğinde devreyi otomatik olarak ayırarak ark arızalarının etkilerini hafifletmek için tasarlanmış bir cihazdır. Ark arızalarının sebepleri arasında hasarlı tesisatlar, sıkışmış kablolar, kablo kopmaları, UV radyasyonu ve kemirgenlerin neden olduğu hasarlar, gevşek kontaklar ve bağlantılar, yanlış kurulum veya kırık fişler ve kablolar yer alır.

DIN Rayı Ürünleri Global Ürün Grubu Yöneticisi Piero-Giorgio Schiannini, lansmanla ilgili şunları söylemiştir: “Müşterilerimizi korumak; ABB’nin yenilikçi ürün geliştirme stratejisi ve küresel misyonunun merkezinde yer alır ve bununla elektrik kaynaklı yangınların sayısını azaltmak konusunda son derece kararlıyız. Yeni S-ARC1 serisi, elektrik tesisatçılarıının potansiyel sorunlarını azaltmanın ve müşterilerin içlerinin daha rahat olmasını sağlamanın kolay bir yoludur. Maksimum güvenlik ve kolay kurulum imkanı sunar ve bina koruma çözümlerimizde ileriye doğru atılmış olumlu bir adımdır.”

ABB’nin 1P+N entegre Minyatür Devre Kesicili (MCB), S-ARC1 ve S-ARC1 M Ark Hatası Algılama Cihazları, sırasıyla 6kA ve 10kA kesme kapasitelerine sahiptir, aşırı akımlara ve ark hatalarına karşı koruma sağlar.

S-ARC1 serisi, sistem girişinde bulunan bir cihaz olarak, kaçak akım koruma anahtarı (RCCB) ile birlikte kullanıldığında komple dağıtım koruması sağlamak için en iyi çözümü sunar.

Kablolar veya baralar ile kolay bağlantı için çift yuvalı terminaller ile donatılmış olan bu yeni serinin montajı yüzde 50 daha hızlıdır. Ayrıca, ABB’nin System Pro M compact® baraları ile ilave kablolara ihtiyaç duymadan kullanılabilir. S-ARC1, üst ve alt terminallerden beslenir; tüm Avrupa ülkelerinde kullanım için idealdir.

LED fonksiyon göstergesi, cihazın mevcut durumunu gösterir ve herhangi bir sigorta atması olasılığının nedenini belirtir. Bu, bakım süresini kısaltır ve şebekedeki sorunun kolaylıkla giderilmesini sağlar.

ABB’nin yeni S-ARC1 serisi, dahili bir elektronik ünitenin eklenmesi ile sürekli olarak otomatik test gerçekleştirir. Dahili otomatik test başarısız olursa, servis sürekliliğini garanti etmek ve istenmeyen sigorta atmalarından kaçınmak için LED söner veya alternatif olarak yeşil ve kırmızı yanıp sönmeye başlar ve sistemin açmasını engeller. Buna ek olarak, AFDD’nin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için bir test butonu da mevcuttur.

S-ARC1 ve S-ARC1 M; okullar, kreşler ve bakım evlerindeki yatak odaları ve ortak kullanım alanları, üretim tesisleri, matbaalar veya imalat alanları gibi yüksek yangın riskine sahip çeşitli tesislerde kullanım için idealdir. Diğer uygulama alanları arasında, ahşap evler gibi genel olarak yanıcı malzemeler ile yapılmış binalar ya da cebri havalandırma sistemlerine sahip yapılar ile müzeler, kütüphaneler ve sanat galerileri gibi kültürel açıdan önemli mekanlar yer alır.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......