SEDAŞ kendini tamir eden şebeke üzerinde çalışıyor

SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Bekir Sami Güven, yapay zeka da kullanarak sistemin kendisine bakım yapacak Ar-Ge projesini başlattıklarını anlattı. Güven, startını verdikleri Ar-Ge projeleri arasındaki “Uygun Anahtarlama Operasyonları ile Kendi Kendini İyileştiren Şebekeye Geçiş Projesi” ile hedeflerinin  dağıtım şebekelerinin kendi kendilerini iyileştirme yeteneğini kazanması olduğunu ifade etti.

SAKARYA – Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (SEDAŞ) Ar-Ge mühendisleri elektrik arızalarına kökten çözüm getirecek bir proje üzerinde çalışıyor. EPDK tarafından onaylanan ve Türk mühendisler tarafından geliştirilmesine başlanan proje tamamladığında SEDAŞ’ın elektrik dağıtım şebekeleri kendi kendini tamir edebilecek duruma gelecek.

SEDAŞ’ın 4 Ar-Ge projesi ile ilgili açıklama yapan SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Bekir Sami Güven, projelerle, elektrik dağıtımında kalite standartlarını arttırmak, yeni teknolojiler geliştirmek, yerlilik oranını ve verimliliği arttırmak, kayıp ve maliyetleri düşürmeyi hedeflediklerini anlattı. Güven “Elektrik şebekesindeki sorunların önceden fark edilebilmesi, gerçekleşen şebeke problemlerini azaltma, çöken sistemi en hızlı şekilde ayağa kaldırma konusunda yapay zeka çok önemli.  Bu projede yapay zekayı da kullanarak bunu mümkün kılmaya çalışacağız” dedi.

Arızalara daha kısa sürede müdahale edilecek 

SEDAŞ tanıtımını yaptığı, “Arıza Bakım Hizmetleri İçin Sorun Tahmini ve Önleyici Bakım Programı Geliştirilmesi, Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Operasyonel Süreçlere Uyarlanması” projesi ile ekiplerin arızaları daha kısa sürede bulmasının yolunu da açacağını anlatan Güven, “Arızanın bulunması şebekeye hızla müdahale edilmesi ve arızaların hızla giderilmesinde de etkili olacak” diye konuştu. SEDAŞ’ın sanayinin en yoğun olduğu bölgenin elektriğini sağladığını vurgulayan Güven sözlerini şöyle sürdürdü: “Verdiğimiz hizmetlerde her zaman en ön planda, müşteri memnuniyeti yer alıyor. Müşterilerimizin de tüm dünyaya paralel olarak, teknoloji farkındalığı her geçen gün artıyor. Bu hızlı gelişim içerisinde yine şirket vizyonumuzda belirttiğimiz üzere “çevik” bir şirket olmak ve müşterilerin beklentilerini karşılamak en önemli önceliğimiz. Dağıtım şebekemizde enerjinin ticari ve teknik kalitesini artırmayı hedefliyoruz.” 

Ölçemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz

Şebeke Operasyon Müdürü Gökmen Hasançebi SEDAŞ’ın Ar-Ge Projelerinin tanıtımını yaparken,  “Ölçemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz” diyerek ölçmenin değerli olduğunu ve yeni kurulan sistemlerin temelinde ölçmenin yer aldığına dikkat çekti. Hasançebi, elektrik dağıtım hizmet kalitesini artırmaya yönelik tasarlanan “Acil Durum Senaryoları Altında Çalışan Dağıtım Şebekelerinin İşletilmesinde Olasılıksal Risk Yönetimine Bağlı Algoritma Geliştirilmesi”,  “Uygun Anahtarlama Operasyonları ile Kendi Kendini İyileştiren Şebekeye Geçiş Projesi”, “Artırılmış Gerçeklik Projesi İle SCADA Operasyonlarında Bakım Onarım Eğitim Uygulama Projesi”,  “Arıza Bakım Hizmetleri İçin Sorun Tahmini ve Önleyici Bakım Programı Geliştirilmesi, Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Operasyonel Süreçlere Uyarlanması” isimli 4 ayrı Ar-Ge projesini tanıttı.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......