Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi İçin Yeni Nesil Otomasyon Teknolojisi

Otomasyon sektörünün öncü markası Mitsubishi Electric, İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından düzenlenen “IV. Uluslararası Su Kongresi: Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi” etkinliğinde, su ve atık su otomasyonu konusunda sunduğu çözümlerini anlattı. “Şehir İçme Suyu Enerji Optimizasyonu Çözümü” konulu sunumuyla etkinlikte yer alan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Büyük Projeler İş Geliştirme ve Fabrika Otomasyon Direktörü Hüsnü Dökmeci, farklı üreticilerin geliştirdiği pompa ekipmanlarına entegre olarak tüm sistemi kontrol edebilen Aquatoria yazılımı hakkında bilgi verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İZSU) 2-4 Kasım tarihleri arasında Fuar İzmir’de gerçekleştirdiği “IV. Uluslararası Su Kongresi: Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi” etkinliğinde, şehir suyu altyapısının akıllı yönetimi konusu masaya yatırıldı. Yurtiçi ve yurtdışından uzmanlar tarafından güncel araştırmaların aktarıldığı etkinlikte, “Şehir İçme Suyu Enerji Optimizasyonu Çözümü” konusunda sunum gerçekleştiren Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Büyük Projeler İş Geliştirme ve Fabrika Otomasyon Direktörü Hüsnü Dökmeci, Mitsubishi Electric’in su ve atık su otomasyonu ile ilgili sunduğu teknolojileri anlattı.

Hızlı nüfus artışı ve küresel ısınmanın özellikle Türkiye gibi su sıkıntısı yaşayan ülkeleri ciddi bir sorunla karşı karşıya bıraktığını belirten Hüsnü Dökmeci, su teminindeki zorluklara dikkat çekerek, “Akıllı şehirlerin önceliği kaynakların verimli kullanılması ve bu kaynaklar içinde de suyun en büyük önceliğe sahip olmasıdır” dedi.

Su ve atık su otomasyonunda güvenilir çözüm ortağı

Mitsubishi Electric olarak Türkiye’nin altyapı yatırımlarında su ve atık su otomasyonu projeleri için iddialı bir çözüm ortağı olduklarını ifade eden Dökmeci, “Akıllı şehirlerde suyun yönetimi konusunda sunduğumuz çözümler öncelikle su kaynaklarında kullanılan pompaların verimliliklerinin kontrolü esasına dayanıyor. İçme suyu ve atık su arıtma tesisleri, pompa istasyonu otomasyonu ve pompaların doğru kullanımı ile su ve elektrik tasarrufu sağlayan yazılımlar ve SCADA konusunda, birçok ülkede su konusundaki yetkililer ve sistem entegratörleriyle uzun yıllardan bu yana çalışıyoruz. Bu deneyimlerimize ek olarak, geniş bir atık su arıtma uygulama referansı ile güvenilir bir ortak ve sistem sağlayıcısından beklenen uzmanlığa da sahibiz” diye konuştu.

Aquatoria yazılımı tüm sistemi kontrol edebiliyor

Mitsubishi Electric tarafından su otomasyonu uygulamaları için özel olarak geliştirilen Aquatoria yazılımı hakkında bilgi veren Dökmeci, farklı üreticilerin geliştirdiği pompa ekipmanlarına entegre olabilen bu yazılımla tüm sistemi kontrol etmenin mümkün olduğunu belirtti. Böylelikle pompa verimliliğinin önemli ölçüde artırılabildiğine dikkat çeken Dökmeci, sinir ağları ve fuzzy lojik ile çalışan adaptive sistemin duruma göre hareket ederek maksimum seviyede tasarrufa imkan tanıdığını söyledi. Dökmeci, operatörlerin kolay anlaşılır tek bir arayüzle sisteme müdahale edebilmesi sayesinde hız ve tasarruf sağlandığını da sözlerine ekledi.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......