Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerden oluşan BİST Sürdürülebilirlik Endeksi kapsamında gönüllük esasıyla ilk kez değerlendirilen Akenerji, Kasım 2017-Ekim 2018 döneminde endekste yer almaya hak kazandı.
BİST Sürdürülebilirlik Endeks’ine girmek şirketlere hem prestij hem de rekabet avantajı sağlıyor. Endeks, şirketlerin, küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi, su kaynaklarının azalması, sağlık, güvenlik, istihdam gibi sürdürülebilirliğe ilişkin konulara nasıl yaklaştıklarını ortaya koyuyor. Bu yolla, şirketlerin yaptıkları faaliyetlerin ve aldıkları kararların bağımsız bir gözle değerlendirilmesi sağlanıyor. Endekse alınırken şirketler tamamen kamuya açık bilgileri üzerinden değerlendiriliyor.
Kasım 2017-Ekim 2018 döneminde 44 şirket BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alacak.
BİST Sürdürülebilirlik Endeksi 4 Kasım 2014’ten itibaren XUSRD koduyla fiyat ve getiri olarak hesaplanmaya ve yayınlanmaya başlandı. BİST Sürdürülebilirlik Endeksi için Kasım-Ekim olmak üzere yılda 1 endeks dönemi bulunuyor.2014 yılında BİST 30 endeksinde yer alan şirketler, 2015 yılında ise BİST 50 endeksinde yer alan şirketler değerlemeye tabi tutuldu.2016 yılından itibaren değerlemeye tabi şirketler listesi, BİST 50 endeksi şirketlerine ek olarak BİST 100 şirketlerinden gönüllü olanları da kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kapsamda Akenerji gönüllü olarak endekse katılım yaptı ve listede yer almaya hak kazandı.
Akenerji hakkında:
1224 MW kurulu gücü ve elektrik üretiminde 28 yıllık deneyimiyle enerji sektörünün öncüleri arasında yer alan Akenerji, Türkiye’nin en köklü gruplarından Akkök Holding ve Çek enerji grubu CEZ Group ortaklığıdır. Yüzde 25 hissesi halka açık olan şirket, 2010 yılında arka arkaya devreye aldığı Akocak, Burç, Bulam, Feke II ve Uluabat hidroelektrik santral projelerinden sonra, Yukarı Seyhan Havzası’nda Gökkaya Barajı ve HES, Himmetli Regülatörü ve HES, Feke I Regülatörü ve HES projelerinin yapımını da 2012 yılı itibarıyla tamamlamıştır. Şirket; 7 hidroelektrik, 1 rüzgar ve 1 doğal gaz çevrim santrali ile Türkiye enerji ihtiyacının %3,2’sini karşılama kapasitesine sahiptir.