73 Milyon Dolar 6 Ayda Elektriğe Dönüşecek

Türkiye’nin enerji çözümleri markası Tunçmatik’in alternatif enerjiler alanındaki şirketi Powergie, Aktif Bank’tan, güneş enerjisi alanında Türkiye’nin en büyük kredisini aldı. 73 milyon dolarlık yatırım projesi, 6 ay gibi kısa sürede elektrik üretmeye başlayacak. Uşak, Kütahya, Muğla, Afyon, Karaman, Elazığ, Ankara ve Mersin’de kurulacak güneş santralleri ile yılda yaklaşık 123 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek. Bu rakam, yaklaşık 41 bin hanenin bir yıllık enerji kullanımına denk geliyor. Söz konusu güneş yatırımı yılda 58 milyon TL’lik ekonomik değer üretecek. Tunçmatik bu projesiyle yılda 63 bin ton karbon salınımını engellerken, 3 bin kişiye de geçici istihdam sağlayacak.

Türkiye’de güneş enerjisinde tek bir şirket çatısı altında bugüne kadarki en büyük yatırım kredisini alan Tunçmatik, Powergie markasıyla 73 milyon dolarlık yatırım projesini 6 ay içerisinde elektriğe dönüştürecek.

Uşak, Elazığ, Ankara, Kütahya, Muğla, Karaman, Afyon ve Mersin’de kurulacak santraller, 2017 sonunda güneş enerjisinden elektrik üretmeye başlayacak. Güneş enerjisinin, geleceğin enerji kaynağı olduğunu belirten Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, “Çevreci ve cari açık dostu olan güneş enerjisi, dışa bağımlı enerji kaynaklarıyla yapılan elektrik üretimi ile kıyaslandığında milli bir enerji. Güneş enerjisine yapılacak her yatırım enerji yakıt ithalatını düşürür, işte bu yüzden güneş, cari açık dostudur. Türkiye, güneş enerjisi konusunda önemli bir potansiyele sahip. Amacımız bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek. Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenle, güneş enerjisi alanındaki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu yatırımdan 6 ay içinde elektrik elde edeceğiz ve güneş enerjisi dışında hiç bir elektrik üretim tesisini bu kadar sürede ayağa kaldırmak mümkün değil.” dedi.

Tunçmatik-Powergie yatırımları için kredi desteği sağlayan Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer ise; Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank olarak, farklı sektörlere yeni ve hiç denenmeyen finansman modelleri sunuyor, çözümler üretiyoruz. Bu doğrultuda güneş enerjisi santralleri, EPCF hizmetleri ve proje yatırımlarını 2017 yılının stratejik yatırım alanlarından biri olarak belirledik. Yenilenebilir enerji alanında özellikle güneş enerjisi santralleri, inşaat, tedarik ve proje finansmanı konusunda model çalışmalar üretiyoruz. Bu alanda hem üstlenici hem de yatırımcı konumunda olacağız. Bugün, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketi arasında yer alan Tunçmatik ve yan kuruluşu Powergie ile imzalanan 73 milyon dolarlık proje finansmanı anlaşmasıyla; 70 MW’ın üzerinde güneş enerjisi santrali hayata geçmiş olacak. Bu çerçevede, Aktif Bank olarak toplamda 250 milyon dolar yatırımla 250 MW kapasiteli GES projesini hayata geçireceğiz. Bu işbirliğimiz ile Tunçmatik’e sağladığımız 73 milyon dolarlık finansman, 6 ay içerisinde yatırıma dönüşmüş olacak. Hızlı bir şekilde hayata geçirilen tesislerin üretime başlamasıyla birlikte ise biz de bunları fon ya da sukuk yapısı altında yatırımcıya sunmaya başlayacağız. 2018 yılı itibariyle yatırımcı, piyasada eşi olmayan bu yatırım aracı ile dolar bazında yüksek getiri elde edecek. Tunçmatik ile gerçekleştirdiğimiz bu anlaşmanın her iki tarafa hayırlı olmasını dilerim. ’’ şeklinde konuştu.

Yıllık 58 milyon TL ekonomik değer üretecek

Son 4 yılda güneş enerjisi alanında toplam 100 milyon dolarlık yatırımı hayata geçiren Powergie, bu yatırımla birlikte, yılda 123 milyon kWh enerji üretecek. Santrallerin ürettiği bu enerjiyle, yılda ortalama 41 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak ve ekonomiye 58 milyon TL’lik değer kazandırılacak. Powergie, bu yatırımla yılda 63 bin ton karbon salınımını engellerken, 3 bin kişiye geçici, 600 kişiye kalıcı istihdam sağlayacak. Bu istihdamın yüzde 50’si ise yerel işgücü olacak.

Afyon 3 MW
Ankara 11,5 MW
Karaman 6 MW
Uşak 28 MW
Elazığ 11,5 MW
Mersin 2 MW
Kütahya 5 MW
Muğla 3 MW

Proje için 2 Milyon km Yol Kat Edildi

6 ay içerisinde kurulacak toplam 70 MW’lık güneş enerjisi sağlayacak santraller için 3 yıllık bir proje hazırlık süreci geçirdiklerini vurgulayan Özer, “Bu süre zarfında, güneş enerjisi santralleri kurmak için en uygun yerleri tespit ederken 2 milyon kilometrelik yol kat ettik. Aldığımız resmi izin sayısı 1.000’in üzerinde. Proje için toplamda 252 bin adet güneş paneli, 1.750 adet 40 kW gücünde invertör, 70 adet 1.250 kVA gücünde trafo kullanıldı. 73 milyon dolarlık kredinin yüzde 40’ı Uşak’taki güneş santralinin kurulumu için harcanacak.” dedi.

73 milyon dolarlık yatırım kredisi 10 yılda geri ödenecek. Güneş santralleri 30 yıl boyunca maksimum verimlilikle çalışıyor.

Türkiye’nin Hedefi 2023’te Yüzde 4, 2021’de Avrupa’da ilk 3 pazardan biri olacak

Avrupa’da 1990’lı yıllarda başlayan güneş enerjisinden elektrik üretiminin Türkiye’de hayata geçmesi ise 2013 yılının sonlarına denk geliyor Solar Power Europe raporuna göre 2021’de Türkiye öngörüsü şu anda 2 GW seviyesinin altında olan kapasitesinin 9,6 GW’a çıkacağı yönünde.

Türkiye’nin 2023 hedefi ise, şu anda yüzde 1’in altında olan güneş enerjisinden elektrik üretim payını yüzde 4 seviyesine yükseltmek. Rapora göre 2021’e kadar Avrupa’da ilk 3 güneş pazarı ülkeleri sırasıyla: Almanya, Fransa ve Türkiye. Türkiye’yi Hollanda ve İtalya takip ediyor.

2030 Yılında Globalde Toplam Elektrik İhtiyacının en az Yüzde 15’i Güneşten Sağlanacak

Solar Power Europe raporuna göre, global güneş pazarında yıllık kapasite artışı 2016 yılında beklenenin çok üstünde; yüzde 50 büyüdü. Günümüzde 307 GW civarında olan global güneş enerjisinden elektrik üretiminin 2021 yılında 1 TW seviyelerine çıkacağı öngörülüyor. 2030 yılında ise, dünyadaki toplam elektrik ihtiyacının en az yüzde 15’inin güneşten sağlanacağı düşünülüyor. Dünyada yıllık eklenen kapasite 2015’te 51 GW‘tan 2016’da 76 GW’a yükseldi. Avrupa’da 2016 yılında toplam elektrik ihtiyacının %4’ü güneşten elde edildi. 2016’da Avrupa’da yapılan enerji yatırımlarının yüzde 75’i güneş ve rüzgar oldu.

Türkiye, güneş verimliliği konusunda Avrupa’da İspanya’dan sonra en büyük ikinci potansiyelle ikinci sırada yer alıyor. Güneş enerjisini en aktif kullanan Avrupa ülkesi Almanya’nın en verimli güneş enerjisi elde ettiği bölge, Türkiye’nin verimi en düşük Doğu Karadeniz bölgesinden bile daha düşük seviyede bulunuyor.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......