Nesnelerin İnterneti için akıllı fotoelektrik sensör

Bilgiyi üretmek, taşımak ve işlemek, Endüstri 4.0 ortamındaki başlıca görevlerdendir. Bütün bu bilginin temeli ise ihtiyaç duyulan girdiyi sağlayan akıllı sensörlerdir. BOS 21M ADCAP ile, yeni geliştirilen çok fonksiyonlu optik sensör BOS 21M serisini tanıtılıyor. 

Bu çok yönlü hepsi bir arada sensör kırmızı ışık kullanıyor ve dört sensör modu arasında seçim yapmanızı sağlıyor. Bunlar arka fon bastırma, enerjik yansımalı, reflektörlü veya karşılıklı çalışan sensörlerdir. Tüm sensör fonksiyonları sistem çalışırken IO-Link üzerinden yapılandırılabilir. Böylece kontrolör tarafından uzaktan teach-in başlatılabilir.

Bunun yanı sıra sensör gerçek çalışma koşullarını saptayıp bilgiyi topluyor ve işliyor. Hem de IO-Link üzerindeki anahtarlama sinyalinden çok daha fazla bilgi sağlıyor. Algılama sinyalleri, sensörde hazırlanıp önceden işleniyor. Bu, sistem kontrolörünün yükünü hafifletip fieldbus sistemleri üzerindeki veri hacmini de azaltıyor.

Kapsamlı ve akıllı teşhis fonksiyonları ortalama ömür, çalışma saatleri ve fonksiyon rezervi gibi önemli bilgiler sunmaktadır. Artan miktarda kir birikmesi, sensörün yanlış hizalanması, ayar hataları ve diğer düzensizlikler, yayma değerlerinin sensör sinyal kalitesi ölçümünde kullanılarak takip edilmesiyle önceden güvenli bir şekilde tespit edilebilir. Fakat söz konusu çalışma güvenliği olduğunda, bu akıllı sensör daha da fazlasını sunuyor. BOS 21 M ADCAP, yayıcı LED’in çıkışını doğrudan optik olarak izleyen ve sensörün iç sıcaklığı ve besleme voltajı aracılığıyla “gerilim seviyesini” belirleyen ilk cihazdır.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......