Albayrak: Elektrik depolama konusunda adımlar atacağız

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin elektrik depolama sistemleri konusunda da adımlar atacağını söyledi. 

Enerji Bakanı Berat Albayrak, 1. Enerji ve Maden Forumu’nda yaptığı konuşmada, çatı tipi güneş santrallerinin önünü açacak bir adım atıldığını söyledi. Bir hanenin tüketeceği elektriğin yaklaşık 1.0-1.5 katı kadar bir kapasiteye sahip olması için kurulacak güneş sistemlerine öncelik verileceğini ifade eden Albayrak, “Bir hane kendi tüketimini karşılayıp, fazlasını da şebekeye satarak hem gelir elde edebilir hem altyapı noktasında tüm bu tedarik zincirine katkıda bulunabilir, hem de bu bir tür yatırım aracı olabilir” dedi.

Enerji Bakanı Berat Albayrak

6-8 YILDA KENDİNİ ÖDEYEBİLİR

10 kW’ya kadarlık çatı tipi GES kurulumların bugünkü maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, 6-8 yıl içinde kendini geri ödeyebileceğinin hesaplandığını ifade eden Albayrak, “Maliyetler düşerse, bu geri ödeme süresi daha da kısalabilir” dedi.

Baz senaryoya göre çatı tipi güneş sistemlerinin 2000 MW’lik bir kurulu kapasite sunduğunu ifade eden Bakan Albayrak, “Ama bu rakam 4 bin MW’nin üzerine kadar çıkabilir. Bu yatırımlar sayesinde elektrik üretim ve iletim altyapısının maliyetlerini de azaltacak bir yerde” ifadelerini kullandı.

Bakan Albayrak, bina çatı ve cephelerine kurulacak güneş sistemlerini “Bu fırsatçılık olarak değil ama bireysel tüketicinin de iştahını açan bir rüya gibi bir şeydi” diye tanımlarken, bunun hayata geçmesi sayesinde hem yerli, hem dışa bağımlı olmayan bir kaynağın ülkeye kazandıracağını söyledi.

Bakan Albayrak, Türkiye’nin elektrik depolama teknolojileri konusunda da bazı adımlar atılacağını söyledi. Bu konuda ayrıntı vermeyen Bakan Albayrak “Türkiye’nin depolamada da başka bir noktaya gelmesini hedefliyoruz” dedi.

Mehmet KARA – Enerji Günlüğü

Alıntıdır; http://www.enerjigunlugu.net/icerik/26156/albayrak-elektrik-depolama-konusunda-adimlar-atacagiz.html

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......