Zorlu Enerji ile JDECO Filistin’de güneş santrali kuracak

Zorlu Enerji, güneş santralleriyle Filistin’e elektrik üretecek..

Türkiye’den Zorlu Enerji ile Filistin’in elektrik dağıtımının dörtte birini gerçekleştiren ve Filistin’in ana elektrik dağıtıcısı olan JDECO (Jeruselam District Electricity Company), bölgeye elektrik sağlamak için ilk etapta 30 MW olmak üzere toplamda 100 MW kurulu güce erişecek güneş enerjisi projelerinin yapılmasını öngören “Ortak Girişim Anlaşması”na imza attı.

Zorlu Enerji ile Filistin’in elektriğinin yüzde 25’ini sağlayan elektrik dağıtım şirketi olan JDECO’nun hissedar olduğu Sharekat Kahrabaa Mohavazat AL-Quds AL-Urdineyyah (Sharekat) arasında “Ortak Girişim Anlaşması” imzalandı. Bölgenin elektrik ihtiyacını karşılamak için ilk etapta 30 MW olmak üzere toplamda 100 MW kurulu güce erişecek güneş enerjisi projelerinin yapılmasını öngören anlaşmanın imza töreni 8 Şubat Perşembe günü Zorlu Enerji ile JDECO temsilcilerinin ve uluslararası finansal kurumların katılımıyla gerçekleşti.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, “Zorlu Grubu olarak enerji alanında 25 yıla dayanan bilgi birikimi ve deneyimimizi yenilenebilir enerji projeleriyle yurt dışına taşımaya devam ediyoruz. Bu vizyon doğrultusunda geçen yıl bölgenin enerji ihtiyacını güneş santralleriyle karşılamak üzere JDECO ile imzaladığımız iyi niyet anlaşmasını daha somut adımlar atmak üzere ‘Ortak Girişim Anlaşması’ ile devam ettirmekten mutluluk duyuyoruz. Bölgede şu anda 18 MW’lık bir güneş santrali bulunuyor. JDECO ile işbirliğimiz sayesinde bunu 100 MW’a çıkarmayı hedefliyoruz. Güneş başta olmak üzere farklı yenilenebilir enerji projelerine yurtdışında yapacağımız yatırımlarla enerjideki uluslararası gücümüzü artırmak istiyoruz.”

“Filistin’e ve çevresindeki bölgelere alternatif bir enerji çözümü sağlayacağız”

JDECO Başkanı Yusuf Dajani ise konu ile ilgili olarak “JDECO Yönetim Kurulu Üyeleri, hissedarlar ve çalışma arkadaşlarım adına Zorlu Enerji ile gerçekleştirilen bu ortak girişimin stratejik öneminin altını çizmek isterim. Bu ortaklık JDECO’ya Filistin’de sektörel bilgi, ortak kaynak mobilizasyonu ve güneş enerjisi sektörüne odaklanma olanağı sağlayacak. Filistin halkına elektrik sağlama konusunda 100 yıllık geçmişe sahip olan JDECO’nun Zorlu Enerji ile gerçekleştirdiği bu anlaşma sayesinde güneş enerjisi üretimi ve dağıtımında lider konuma yürüyerek uygun maliyetli, sürdürülebilir enerji kaynakları arayan Filistin’e ve çevresindeki bölgelere alternatif bir enerji çözümü sağlayacağız. Zorlu Enerji’ye, hissedarlarımıza, iş ortaklarımıza ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine bu stratejik ortaklıkta bize destek sağladığı için teşekkür ederiz.” dedi. Filistin’in önde gelen elektrik dağıtım şirketi olan ve geçmişi 100 yıl öncesine dayanan, Osmanlı Devleti zamanında kurulan ve günümüzde Filistin elektrik dağıtımının dörtte birini sağlayan JDECO (Jerusalem District Electricity Company) Kudüs, Beithlehem, Ramallah ve Jericho bölgelerine elektrik dağıtım hizmeti veriyor. Filistin bölgesinde elektrik hizmeti sunan dört dağıtımcı şirketten biri olan JDECO, belediyelerin de hissedarı olduğu özel bir elektrik tedarik ve dağıtım şirketi konumunda.

Güneş enerjisi alanda Türkiye’de çözüm ve hizmetlerini çeşitlendiren Zorlu Enerji ise Pakistan’da 300 MW kurulu güce sahip olacak güneş santralleri için kurulum çalışmalarını sürdürüyor. Zorlu Enerji, ayrıca, rüzgâr ve güneş enerjisi bir arada çalışacak Pakistan’ın ilk hibrit santrali için de ön lisansa sahip.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......