LED ampuller yarım milyar ton karbondioksit salınımının önüne geçti

IHS Markit’in son raporuna göre LED kullanımının artması çevreye büyük katkı sağlıyor. LED ampuller, 2017 yılında 570 milyon tonluk karbondioksit salımını önledi.

LED (Işık Yayan Diyot) kullanımının artması, yaşadığımız çevre üzerinde çok büyük olumlu etkiye sahip. IHS Markit’in son raporuna göre, binaları ve dış mekanları aydınlatmak için kullanılan LED‘ler 2017’de toplam 570 milyon tonluk karbondioksit (CO2) salınımını önledi.

Rapora göre bu, küresel karbon (CO2e) ayak izinin yaklaşık yüzde 1.5 oranında azaltılması anlamına geliyor. Daha çarpıcı bir örnekle açıklamak gerekirse, söz konusu azalma kömürle çalışan 162 kömür santralinin kapatılmasına eşdeğer nitelikte.

Floresan ve akkor ampullerden daha az enerji çekiyor

LED aydınlatma aynı miktarda ışık üretmesine rağmen floresan çözümlerden yüzde 40, akkor ampullerden yüzde 80 daha az enerji kullanıyor. IHS Markit aydınlatma ve LED’ler grubunun baş analisti Jamie Fox, LED’lerin bu verimliliğinin onları çevre dostu yaptığını söyledi.
LED’ler geleneksel ampullere kıyasla bir takım avantajlara sahip. Öncelikle daha uzun ömürlüolduklarını söylemek gerek. Bu da emisyon ve çevre kirliliğini azaltmak için daha az ampul üretilmesi gerektiği anlamına geliyor. Ek olarak floresanların aksine, LED’ler toksik kimyasal cıva içermiyor.
Alıntıdır: Kaynak

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......