GE, Türkiye’nin en büyük generatör transformatörünü Gebze’de üretiyor

GE, Gebze’deki Güç Transformatörleri fabrikasında GEK TERNA Group üyesi olan TERNA S.A. için Türkiye’nin en büyük generatör transformatörünü üretecek. 820 MVA’lık Generatör Step-Up transformatörü, aynı zamanda Yunanistan’da kullanılacak olan en büyük generatör step-up transformatörü olma özelliğini de taşıyor. 2018 yılında tamamlanarak Yunanistan’a teslim edilmesi planlanan transformatör, Batı Makedonya Bölgesindeki Komanos madeninin bulunduğu Ptolemais santralinde kullanılacak.

Transformatör, 660 MW yeni bir toz linyit yakıtlı termik santralin (Ptolemais Ünite V) bir parçası olarak dizayn edilecek ve üretilecek. Yüklenici olarak projeyi gerçekleştirecek olan TERNA S.A., Ptolemais Ünite V’in tüm mühendislik, satın alma, taşıma, ve montaj işlerini yürüterek 660 MW toz linyit yakıtlı termik santralinin buhar ünitesini işletmeye alacak ve bölgesel ısıtma için 140 MWth’lık termik enerji kapasitesi sunacak. Ptolemais Santralinin ekolojik ayak izinin kayda değer ölçüde iyileşmesine imkan tanıyacak projenin ayrıca daha düşük maliyette elektrik üretimi sağlayarak Yunanistan’ın enerji alt yapısını, şebeke güvenilirliğini ve arz güvenliğini de artırması bekleniyor.

820 MVA 400 kV’luk generatör step up transformatörü minimum boyut ve maliyetler göz önünde bulundurulduğunda, teknik olarak mümkün olan en yüksek verimi sağlayan ürün olma özelliği taşımakta. Transformatör, düşük kayıpları ve yüksek verimi sayesinde elektrik üretimi için daha az yakıt kullanılmasını sağlayarak, elektrik maliyetlerini rekabet edilebilir seviyelere çekecek ve emisyonları Yunanistan ve Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde kayda değer ölçüde düşürerek çevreye önemli katkı sağlayacak.

GE’nin Gebze’deki fabrikası yaklaşık 70 kişilik AR-GE ekibiyle ağır sanayide kullanılan özel transformatör ve reaktör üretiminde yetkinlik merkezi. GE Güç Transformatörleri Ürün Grubu Genel Müdürü Hakan Karadoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bir yıl gibi bir sürede transformatörü tamamlayarak Yunanistan’a ihraç edip Ptolemais Santrali’ne kurmayı planlıyoruz. Bu üretim, yüksek kalite standartları, modern üretim teknikleri ve kapsamlı test laboratuarları ile Gebze fabrikasının sadece Türkiye’de değil, dünyada da tercih edildiğini kanıtlıyor” dedi.

1966 yılından beri Gebze’de üretimini sürdüren GE Güç Transformatörleri fabrikası bugün 40.000 MVA üretim kapasitesiyle dünyanın en modern yüksek gerilim transformatör fabrikalarından biridir. 90 m2’lik alanda yaklaşık 1.000 çalışanıyla hizmet veren fabrika üretiminin yüzde 85’ini ihraç ediyor. GE Güç Transformatörleri fabrikası, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) düzenlediği 2016 İhracat Başarı Ödülleri (TET) töreninde “Elektrik İletim ve Dağıtım Ekipmanları” katagorisinde bu yıl da birincilik alarak ihracat şampiyonu ünvanını korudu.

Fabrika’da geçtiğimiz yıl dünyadaki en iyi uygulamalardan biri olacak akıllı fabrikaya dönüşüm süreci başladı. Akıllı fabrikada optimum üretim sağlamak için tasarım, üretim, tedarik ve servis ağları birbirine bağlanacak.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......