Çiftlikler için Güvenli ve Güvenilir Yedek Güç Sağlama

Tarımsal işletmelerin, insan ve hayvanları korumak için hazırda bekleyen acil durum jeneratörleri olmalıdır. Hayvancılıkla uğraşan işletmeler için elektrik kesintisi, eğer yedek güç yoksa, son derece tehlikeli olabilir ve kayda değer mali sonuçları ile yıkıcı etkiler oluşturabilir. Çiftçiler, otomatik sağım, ısıtma, besleme ve havalandırma sistemlerinin kesintisiz çalışmasını sağlamak zorundadırlar. Buna göre, tarımla uğraşanlar için Alman Hayvan Refahı ve Çiftlik Hayvanları Yönetmeliği [Tierschutz-Nutztierverordnung], çiftliklerin herhangi bir kesintide uyarıda bulunması için bir alarm sistemine sahip olmasını şart koşuyor. Ayrıca, hazır durumda bekleyen sabit veya mobil bir acil durum jeneratörüne sahip olmalıdırlar.

Uzman mobil jeneratör üreticisi Zapfwellenaggregatebau Hermann Kemper (Kemper) bir traktörden güç alarak çalışan bir jeneratör çözümü geliştirdi. Yaygın olarak kullanılan bu yöntem; güç sağlama birimlerinin mobilitesi, şebeke kesintisi sırasında çiftliğin herhangi bir yerinde veya dışında öyle bir güç temin etmelerini sağlarken, tarımsal işletmelerin daima traktör bulundurması gerekiyor. Bununla birlikte Kemper, bu jeneratörlerin kendilerine, tedarik ettiği ekipmana veya kullanıcılarına, aşırı yük veya kısa devre koşullarından kaynaklanacak şekilde zarar vermemesi için ciddi bir devre koruması gerektiğinin farkındaydı. Bunun için, uygun devre kesici ürünleri ve önerileri için Eaton’a başvurdular.

Zorluklar önemli. Geleneksel acil durum jeneratörlerinin çalıştırılması her zaman sorunsuz bir şekilde gerçekleşmez ve tarımsal işlemleri kontrol etmek ve düzenlemek için kullanılan elektronik cihazlara onarılamayacak zarar verebilir. Arızalar bazen acil durum jeneratörünün frekansındaki dalgalanmalardan ortaya çıkabilir. Çekiçli değirmenler veya sulu gübre karıştırıcıları gibi tarımsal uygulamalar için genellikle gerekli olan yüksek akımdan da başka sorunlar ortaya çıkabilir.

Emniyet sigortaları veya B veya C tipi devre kesiciler gibi klasik aşırı yük koruma sistemleri, bu yüksek güç talepleri için yeterli aşırı yük ve kısa devre koruması sağlamaz. Acil durum jeneratörleri için nominal güç kaynağı oranını bu rakamın iki katı ile sınırlamak gerekirken, ev tipi küçük devre kesiciler aşırı yük faktöründe beş veya 10 kata kadar izin verirler. Aşırı yüklenme bir jeneratör kısa devresine neden olursa, hızlı bir gerilim düşmesi küçük devre kesicilerin yeterince çabuk tepki vermesine engel olurken, koruma canlı olabilir. Jeneratörün termik ve mekanik aşırı yüklenmesi en kötü ihtimalle ölümcül bir elektrik çarpmasına neden olabilir. Bu sonuçlardan kaçınmak için, acil durum jeneratörleri, bir elektrik kesintisinde tarımsal işletmenin güç kaynağını da koruyan uygulamaya özel korumayı gerektirir.

Kemper’in çözümü 75 ve 150 kVA’lık, özellikle bu gereksinimleri karşılamak üzere geliştirilmiş, iki adet dayanıklı acil elektrik jeneratörü içermektedir. Operatör hatalarını göz ardı ederken, zirai operasyonları aşırı yüklenmeden ve kısa devre hasarından korurlar. Her birinin modern traktör özelliklerine göre ayarlanmış vites kutusu vardır, böylece motorunun diğer bağlı sistemlerden gelen daha fazla yükü kolayca karşılamasına izin verir.

Kemper, güç kesme birimini Eaton’ın Moeller serisinden bir jeneratör devre kesici olan NZMN2-VE250 ile donatmış. Bu cihazın tetikleme akımı ve zaman gecikmesi ayarlamaları, 125 A’dan 250 A’e kadar olan aşırı yük açma değerleriyle, yüksek performanslı sistemlerin güvenli bir şekilde devreye alınmasına izin verir. Kısa devre açmasındaki kısa süreli gecikme, kısa devre açma biriminin değerini iki veya 10 kat yükseğe ayarlayabilir, kısa devre açması 3.000 A’da anında yanıt verir. Kemper acil durum güç kesme biriminde, aşırı yük açma değeri jeneratörün 220 A nominal gerilimine ayarlanmıştır. Kısa süre gecikmeli açma, motorlar çalıştırıldığında meydana gelen kısa süreli akım piklerini bastırmak için kullanılır. Kemper, acil durum jeneratörünün nominal güç çıkışının maksimum seviyesinin iki katına ulaştığında, devre kesicileri 20 ms içinde tetikleyecek şekilde programlar.

Cihaz ayrıca, jeneratörün gerçek güç tüketimini sürekli efektif bir değer ölçümü ile bilir. Elektronik kesme ünitesinde sağlanan termal bellek ile birlikte jeneratörü en fazla bir saat boyunca %110 yükle çalışmayla sınırlar. Jeneratör aşırı yük nedeniyle ısınırsa, tekrar soğumak için normal çalışma modunda en az beş saat çalışmalıdır. Aksi halde, akım-zaman değerleri ve bu nedenle sıcaklık kabul edilemez seviyelere ulaşırsa, jeneratör devre kesicisi sistemin hasar görmesini önlemek için tetiklenecektir. Küçük kısa devre akımları meydana gelse bile devre kesici cevap verdiğinden, uçbirim noktasına giden kablolar da korunur. Bu, aşırı yük nedeniyle oluşan yangınları önler.

Prensip olarak, tetiklenildikten sonra devre kesici, sıfırlama işlemi yapılarak hemen tekrar devreye sokulabilir. Bununla birlikte, aşırı yük daha uzun süre devam ederse aşırı yüklenme süresine ve seviyesine dayanan bir termal bellek devre kesicinin derhal sıfırlanmasını önler. Devre kesici, makinenin soğumasını sağlamak için tetiklenir. Bu serinletme aşamasının temel amacı makine bileşenlerini korumaktır ve termal bellek tarafından belirlenir.

Kemper, acil durum jeneratörlerinin güvenli bir şekilde ve hatasız çalışmasını sağlamak için yerinde devreye alma taahhüdünde bulunuyor. Mevcut traktörlerle uyumluluğu ve anahtarlama ve koruma cihazlarının uygun olup olmadığını da kontrol eder. Buna ek olarak, tüm tarımsal gereksinimi karşılamak için güç sağlama birimini tam yük altında test eder.

Jeneratörler standart olarak bir Eaton jeneratör devre kesicisi ile donanmıştır. Ürün, yüksek performans ve düşük maliyetli tasarımı ile ön plana çıkarken, çok yönlü ve geniş bir ayar yelpazesi sunar. Sadece jeneratörü değil aynı zamanda bağlı tüm elektrik sistemlerini ve tüm elektronik kontrol sistemlerini aşırı yüklemeye ve kısa devreye karşı korur. Bu, bir hata durumunda yangın veya tehlikeli kontak geriliminin oluşması riskini azaltır.

Şirketin yönetim direktörü Hermann Kemper, “Güvenlik bizim en büyük önceliğimizdir. Bizim bakış açımızdan bu, insanlar, hayvanlar ve altyapı için en iyi korumanın sağlanması anlamına geliyor. Bunun önemli bir kısmı, uzun yıllardır standart olarak acil durum jeneratörlerine entegre ettiğimiz Eaton tarafından üretilen jeneratör devre kesicileridir. Bu devre kesicilerle doğru olan sadece ürünün kendisi değil: öneriler ve servis de göze çarpmaktadır” dedi.

Eaton’ın ray endüstrisi bölümü ile ilgili daha fazla bilgi için www.eaton.com/rail adresini ziyaret edin. En son haberler için bizi Twitter (@Eaton_EMEA) ya da LinkedIn (Eaton EMEA) üzerinden takip edin.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......