CNC Teknolojilerinde Dokunmatik Ekran Dönemi

Mitsubishi Electric’in M80 ve M800 serisi CNC kontrol üniteleri, kolay ve sezgisel kullanıcı deneyimi sunuyor.

Dünyanın önde gelen makine üreticilerine CNC ürünleri ve çözümleri sağlayan Mitsubishi Electric, yeni nesil M80 ve M800 serisi CNC kontrol ünitelerinin dokunmatik ekran özelliği ile dikkat çekiyor. Ekran ve klavye tasarımı yenilenen serinin gelişmiş yapısı makine tasarımını yepyeni bir boyuta taşıyor. Yüksek verimlilik ve hassasiyet sağlayan yeni serinin dokunmatik ekranı, akıllı telefona benzer şekilde kullanımı sayesinde kolay ve sezgisel bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

Yüksek teknolojiye sahip CNC ürünleri ile başta otomotiv ve metal işleme sektörü olmak üzere dünya genelinde pek çok farklı sektörde standartları belirleyen Mitsubishi Electric, inovatif ürünleriyle öne çıkmaya devam ediyor. Yeni nesil M80 ve M800 serisi CNC kontrol üniteleri ile verimlilik ve yüksek hassasiyette yeni bir çağı başlatan Mitsubishi Electric, daha hassas yüzey kalitesi ve yüksek hızlı işleme için gerekli donanımları standart olarak sunuyor. Fabrika otomasyon teknolojileri ve üretim takip yazılımları ile kolay entegrasyon sağlayabilen yeni seri, akıllı ve sezgisel dokunmatik ekranı ile üretim süreçlerinde ciddi oranda kolaylık sağlıyor.

Multi-touch özellikli sezgisel dokunmatik ekran

Ekran ve klavye tasarımı yenilenen Mitsubishi Electric M80 ve M800 serisi CNC kontrol üniteleri, ürünlere ait yeni tasarım çizgileri sayesinde makine tasarımını yepyeni bir boyuta taşıyor. Yeni seride yüksek çözünürlüklü ekranlar; 8.4 inch, 10.4 inch, 15 inch ve 19 inch seçeneklerinden oluşuyor. 10.4 inch ve daha büyük ekranlarda standart özellik olarak sunulan multi-touch özellikli kapasitif dokunmatik ekran, akıllı telefonlara benzeyen kolay ve sezgisel bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Zorlu tuş işlemlerine son veren bu özellik sayesinde programın istenilen bölümü kolaylıkla görüntülenip izlenebilirken, diğer ekranlardaki bir menü rahatlıkla seçilebiliyor. Ayrıca yeni ekranlar uzun ömürlü sağlam cam yapısıyla günlük bakımın kolay bir şekilde yapılmasına da imkân tanıyor. Ürün ailesinde dikey ve yatay monte edilebilen klavyeler de bulunuyor.

19 inch dokunmatik dikey ekran

Mitsubishi Electric’in M80W ve M800W serisi CNC kontrol ünitelerinde bulunan 19 inch dokunmatik dikey ekran; ekran klavyesi ve belge görüntüleyicinin makine üreticisi firmalar tarafından özelleştirilebildiği çoklu pencereler barındırabiliyor. Bu sayede üst yarımda CNC ekranı görüntüleniyorken, alt kısımda ise sanal klavye, operatör paneli, doküman görüntüleyici veya memo pad açılabiliyor. M80W ve M800W serisi kontrol üniteleri, ekranın çoğu bölgesinde 50 mm gibi ince bir tasarım sunuyor olması sayesinde makine operatör paneli tasarımında yüksek derecede esneklik sağlıyor.

Şık görünüm, kolay kullanım, hızlı işlem…

Yeni serinin tekrar tasarlanan ekran ve klavye modelleri, çoğu kısımda sadece 9,5 mm gibi ince bir tasarıma sahip. Gri ve tonlarındaki renk skalasına sahip ekranlar, farklı renklerdeki makineler ile kullanılırken bile tasarım bütünlüğünün korunmasına imkan tanıyor. Düz ekran ve klavye yüzeyleri, şık bir görünüm ve kullanım kolaylığı sunarken daha hızlı işlem yapılabilmesine de fırsat veriyor. Kullanıcının sık kullandığı özellikler ve çalışma menüleri, ekran üzerinde kolay erişilebilir yerlerde konumlanırken, bu menüler ve yerleri kullanıcı tarafından özelleştirilebiliyor. Ayrıca çalışma ekranında tek bir bakışta takım tipi, sol veya sağ çalışma sistemi, çevrim süresi ve takım ömrü gibi tüm detaylar görülebiliyor. Takım tutucular ve kesici uç tiplerinin ekranda kolayca gösterilmesi ile deneyimsiz operatörler için bile güvenli kullanım imkânı sunuluyor.

3D simülasyon ile karmaşık programların kontrolü kolaylaşıyor

3D modelleri istenilen boyutta ve konumda görüntülemeye olanak tanıyan yeni seride, operasyon öncesi parça çizimlerine bakılabiliyor ve parçaların kesit görüntüleri alınabiliyor. Standart olarak sunulan G Kod yardımcısı çok daha kolay programlama avantajı sunarken, üç boyutlu grafik kontrolü hem tornalama hem de frezelemeyi destekliyor. Bu sayede karmaşık programlar bile üç boyutlu simülasyon ile kolaylıkla kontrol edilebiliyor.

Daha hassas ve verimli operasyon imkanı

Mitsubishi Electric’in M80 ve M800 serisi CNC kontrol üniteleri, 4. nesil SSS (Super Smooth Surface) kontrol ile daha hassas, daha hızlı ve daha verimli operasyon imkanı sunuyor. Oluşturulan makine programları USB’nin yanı sıra artık SD kartlarda da saklanabiliyor. Yeni Simple View özelliği sayesinde normal görünüm ekranından sade görünüm ekranına geçiş yaparak deneyimsiz kullanıcıların adaptasyon hızını artırmak ve operasyon esnasında oluşan alarmların tüm ekranı kaplayacak şekilde görüntülenebilmesi ile makinenin durumu hakkında bilgi sahibi olmak mümkün hale geliyor. Böylece makine operatörü uzakta olduğu durumlarda da oluşan alarmı görebiliyor ve kontrol alanını genişletiyor. Kullanıcı yetki seviyesi belirleme özelliğiyle, operatörlere üretimdeki rollerine göre ayrı ayrı erişim izni tanımlanarak yetkisiz müdahaleden kaynaklı hatalar minimize edilebiliyor.

Bir önceki seri ile uyumlu

Üretim yönetimleri sistemleri (MES) ile tam uyumlu şekilde çalışabilen ve yüksek işlem kapasitesine sahip olan yeni seri, sürücüler ile optik kablo üzerinden haberleşiyor. Mitsubishi Electric’in M80 ve M800 serisi CNC kontrol üniteleri, bir önceki seri olan M70 ve M700 serisi ile müthiş bir uyum içerisinde olduğundan bu yeni seriye geçiş yapacak müşteriler için herhangi bir uyumlaştırma çalışması ya da ekstra eğitim gerekmiyor.

Mitsubishi Electric Corporation Hakkında

Mitsubishi Electric Corporation, güvenilir ve yüksek kaliteli ürünler üretmekte 90 yılı aşkın tecrübeye sahip ve bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında dünyadaki ileri gelen markalardan biri olarak kabul ediliyor. Mitsubishi Electric, kurumsal ilkesi “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ve çevre ilkesi “Eco Changes” (Eko Değişim) doğrultusunda küresel ve önde gelen çevre dostu bir şirket olmayı ve toplumu teknolojileriyle zenginleştirmeyi hedefliyor. Şirket 31 Mart 2016’da sona eren mali yılda 4,394.3 milyar Yen (38,8 milyar USD*) konsolide grup satışı elde etti. Ayrıntılı bilgi için; www.MitsubishiElectric.com

* Tokyo Döviz Borsası’nın 31 Mart 2016’da ilan ettiği 1 USD=113 Yen kambiyo kurundan hesaplanmıştır.

Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki Faaliyetleri Hakkında

Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, fabrika otomasyon sistemleri, CNC mekatronik sistemler ve ileri robot teknolojilerinin satış ve satış sonrası hizmetlerinden oluşuyor. Şirket, bu faaliyetlerinin yanı sıra uydular, asansör, görsel veri sistemleri, güç kaynakları ve ulaştırma bağlantılı altyapı işlerine de destek veriyor. Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının üreticisi olan Mitsubishi Electric, uyduların yanı sıra Marmaray projesinde kullanılan otomasyon teknolojisi ile de dikkat çekiyor. Nisan 2016’da Türkiye’de ev tipi klima geliştirme ve üretim şirketi kuran Mitsubishi Electric, Ocak 2018’de Manisa fabrikasında üretim yapmaya hazırlanıyor. Ayrıntılı bilgi için; tr.mitsubishielectric.com

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......